....czasem, nie chyba nawet dość często mam tak że zakup nowego sprzętu powoduje że coś trzeba z nim zrobić :)
Tak też było i w tym przypadku :)
Najpierw zakupiłam formę do bagietek a potem wzięłam się za szukanie przepisów żeby w końcu je zrobić :)
Był to zdecydowany traf w dziesiątkę!
Przepis nie jest ani trudny ani pracochłonny, 2h i gorące, świeże, chrupiące bagietki są na Twoim stole....
A jeszcze lepszy patent!
Przygotuj ciasto wieczorem dzień wcześnie, wstaw na ostatnie rośnięcie do lodówki na noc, rano wstajesz, nagrzewasz piekarnik i pieczesz świeżutkie bagietki na śniadanie!
Oczywiście bagietki można wykonać bez tych specjalnych form, ciasto bardzo dobrze się formuje i ładnie rośnie!
Zapraszam.
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżeczka soli
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 g suszonych drożdży lub 8 g drożdży świeżych
Mleko zagotować, dodać masło i cukier, wymieszać do rozpuszczenia. Przelać do dużej miski, dolać wodę i odstawić na 10 minut do przestudzenia.
Po tym czasie dodać drożdże, wymieszać, dodać sól i 1/2 szklanki mąki, wymieszać. Ciągle mieszając (można oczywiście mikserem) dodawać po 1/2 szklanki mąki, do czasu aż dosypiemy całą mąkę a ciasto będzie gładkie. Ciasto powinno być miękkie i lepiące.
Inną dużą, miskę wysmarować olejem, przełożyć do niej ciasto, nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość dwukrotnie - trwa to około godziny.
Po tym czasie delikatnie wyłożyć ciasto na stolnicę. Przekroić na pół, z każdej części delikatnie uformować bagietki o długości około 30 cm każda. Bagietki formujemy rozciągając ciasto. Przenieść na natłuszczoną blachę, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut aby nieco podrosły.
I to jest ten moment gdzie możecie włożyć uformowane, przykryte ściereczką bagietki do lodówki na całą noc.
Rano wyjąć z lodówki i ogrzać w temperaturze pokojowej przez czas nagrzewania piekarnika.
Piekarnik nagrzać do 210ºC, na dno piekarnika wstawić naczynie żaroodporne wypełnione wodą.
Bagietki piec 20 minut do ładnego zrumienienia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz