piątek, 5 września 2014

Bagietka



....czasem, nie chyba nawet dość często mam tak że zakup nowego sprzętu powoduje że coś trzeba z nim zrobić :)
Tak też było i w tym przypadku :)
Najpierw zakupiłam formę do bagietek a potem wzięłam się za szukanie przepisów żeby w końcu je zrobić :)

Był to zdecydowany traf w dziesiątkę!
Przepis nie jest ani trudny ani pracochłonny, 2h i gorące, świeże, chrupiące bagietki są na Twoim stole....

A jeszcze lepszy patent! 
Przygotuj ciasto wieczorem dzień wcześnie, wstaw na ostatnie rośnięcie do lodówki na noc, rano wstajesz, nagrzewasz piekarnik i pieczesz świeżutkie bagietki na śniadanie!

Oczywiście bagietki można wykonać bez tych specjalnych form, ciasto bardzo dobrze się formuje i ładnie rośnie!

Zapraszam.


Składniki na 2 bagietki:
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 g suszonych drożdży lub 8 g drożdży świeżych

Mleko zagotować, dodać masło i cukier, wymieszać do rozpuszczenia. Przelać do dużej miski, dolać wodę i odstawić na 10 minut do przestudzenia.
Po tym czasie dodać drożdże, wymieszać, dodać sól i 1/2 szklanki mąki, wymieszać. Ciągle mieszając (można oczywiście mikserem) dodawać po 1/2 szklanki mąki, do czasu aż dosypiemy całą mąkę a ciasto będzie gładkie. Ciasto powinno być miękkie i lepiące.
Inną dużą, miskę wysmarować olejem, przełożyć do niej ciasto, nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość dwukrotnie - trwa to około godziny.

Po tym czasie delikatnie wyłożyć ciasto na stolnicę. Przekroić na pół, z każdej części delikatnie uformować bagietki o długości około 30 cm każda. Bagietki formujemy rozciągając ciasto. Przenieść na natłuszczoną blachę, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut aby nieco podrosły.


I to jest ten moment gdzie możecie włożyć uformowane, przykryte ściereczką bagietki do lodówki na całą noc.
Rano wyjąć z lodówki i ogrzać w temperaturze pokojowej przez czas nagrzewania piekarnika.

Piekarnik nagrzać do 210ºC, na dno piekarnika wstawić naczynie żaroodporne wypełnione wodą.
Bagietki piec 20 minut do ładnego zrumienienia.







Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz