wtorek, 26 kwietnia 2016

Szparagi w cieście francuskim



Kolejna propozycja na nietypowe, ale jakie smaczne podanie szparag. My oczywiście baaardzo lubimy zarówno te tylko ugotowane ale także różne dziwne kombinacje.

Ta bardzo szybka, ale urozmaicona propozycja.
My zjedliśmy ją na kolacje.
Każdy dostał po 3 sztuki i czuł się najedzony.

Zachęcam do wykonania.



Składniki dla 2 osób:
  • 150 g ciasta francuskiego
  • 1 pęczek szparag
  • 6 plastrów szynki parmeńskiej/szwarcwaldzkiej
  • ser camembert
  • sól, pieprz
  • oliwa

Jeśli macie mrożone ciasto to należy je wcześniej odmrozić. Ja kupuje ciasto chłodzone, szybciej z niego coś zrobić, wystarczy wyjąć z lodówki.
Ciasto powinno być grubości 2mm, zatem jeśli jest zbyt grube należy je nieco rozwałkować.

Ciasto pokroić na 6 kwadratów.


piekarnik rozgrzać do temp. 220*C (termoobieg).

Przygotować szparagi - opłukać, odłamać zdrewniałe końce, posolić, popieprzyć i wysmarować oliwą.

Kwadraty ciasta kłaść na blachę na nich, po ukosie, szynkę na nią po 2 szparagi i plaster camemberta, zakrywać najpierw szynką a następnie ciastem francuskim - róg do rogu.
Tak ze wszystkimi kawałkami.

Wstawić do piekarnika i piec 15 minut lub do zrumienienia ciasta.

Podawać ciepłe.

Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz