wtorek, 5 kwietnia 2016

Owocowy pudding jaglany



Bardzo szybki pudding, który może służyć jako pierwsze lub drugie śniadanie, świetnie spisze się także na podwieczorek czy lekką kolację.

Ja go uwielbiam!
Jest szybki w przygotowaniu, smaczny i zdrowy.
Często zabieram go ze sobą do pracy na drugie śniadanie!

Wiśnie nie były jednak moim ulubionym smakiem, zbyt kwaśne...
Zdecydowanie do tej pory najbardziej smakowały mi owoce leśne (do tego stopnia że pojechałam do Lidla po zapasy mrożonek :)) i maliny, muszę jeszcze wypróbować truskawki....
Z malin warto jednak zrobić mus bez pestek, czyli uduszone przetrzeć przez sitko, co niestety wydłuża czas szykowania, ale warto....

Wybierzcie Wasze lub Waszych dzieci ulubione owoce i przygotujcie taki pudding!


Składniki dla 1 osoby:

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • duża garść owoców (mogą być mrożone)
  • 1/4 szklanki ciepłego mleka lub wody (jeśli będzie potrzeba)
  • miód (jeśli potrzeba)
Owoce włożyć do garnuszka (większe np. truskawki przekroić na mniejsze cząstki). Jeśli owoce są świeże wlać łyżkę wody, do mrożonych nie trzeba, nastawić na mały ogień i dusić do momentu, aż owoce zmiękną i puszczą sok.

Kaszę umieścić w miseczce lub naczyniu od blendera, dołożyć owoce i zacząć blendować, w zależności czy owoce puściły dużo soku dodać lub nie mleko/wodę oraz miód zgodnie z Waszymi upodobaniami.
Blendować tak długo, aż masa będzie aksamitna i nie będzie śladu grudek kaszy jaglanej.

Podawać, najlepiej smakuje od razu przygotowane i jeszcze ciepłe.
Jeśli zdecydujecie się na wersję "na wynos" może okazać się, że pudding nieco jeszcze Wam zgęstnieje, wówczas dodaję odrobinę gorącej wody i mieszam całość. Jeśli od początku wiecie że to wersja na wynos to najlepiej na etapie szykowania od razu dodać więcej mleka/wody.

Smacznego i zdrowego dnia życzę!

....a ja zabieram wersję na wynos i do pracy :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz