Przepyszny tort!
Zrobiony dla mojej mamy, na przyjęcie dla jej koleżanek.
Miałam ochotę już kilkakrotnie go zrobić, gdyż jestem wielką fanką ciast makowych, mogłabym je jeść i jeść i jeść...
Ale że ciasto bardzo dostojne to poszukiwałam okazji na jego przygotowanie i proszę znalazła się :)
Ja z ciasta wykonałam dwa mniejsze torty (hehehehe jeden pojechał na wspomniane przyjęcie, a mniejszy został w domu na degustację).
Jako że mniejszy został w domu, dość szybko zniknął.
Bardzo, ale to bardzo wszystkim smakował.
Ciekawym dodatkiem jest dżem pomarańczowy jaki się dodaje pod masę oraz pomarańczowy poncz do nasączenia.
Z jednej poniższej porcji wychodzi tort składający się z trzech warstw.
Przygotujcie go, bo naprawdę warto!
Miałam ochotę już kilkakrotnie go zrobić, gdyż jestem wielką fanką ciast makowych, mogłabym je jeść i jeść i jeść...
Ale że ciasto bardzo dostojne to poszukiwałam okazji na jego przygotowanie i proszę znalazła się :)
Ja z ciasta wykonałam dwa mniejsze torty (hehehehe jeden pojechał na wspomniane przyjęcie, a mniejszy został w domu na degustację).
Jako że mniejszy został w domu, dość szybko zniknął.
Bardzo, ale to bardzo wszystkim smakował.
Ciekawym dodatkiem jest dżem pomarańczowy jaki się dodaje pod masę oraz pomarańczowy poncz do nasączenia.
Z jednej poniższej porcji wychodzi tort składający się z trzech warstw.
Przygotujcie go, bo naprawdę warto!
Składniki na ciasto średnicy 23-24cm:
- 300 g maku
- 270 g drobnego cukru
- 8 jajek (białka i żółtka oddzielnie)
- 3 łyżki kaszy mannej
- 2 łyżki bułki tartej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
Dno tortownicy o wymiarach 23-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, nadmiar wypuszczając poza obręcz.
Mak wsypać do miseczki zalać wrzącą wodą, centymetr ponad mak, pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Po tym czasie durszlak wyłożyć ściereczką, przelać na nią mak i bardzo porządnie odcisnąć, wsypać do miski i odstawić.
Żółtka umieścić w misie miksera, dodać cukier i ubijać do uzyskania puszystej jasnej masy. Następnie dodać przygotowany wcześniej mak, kaszę manną, bułkę tartą, proszek do pieczenia i ekstrakt. Wymieszać dokładnie mikserem.
Rozgrzać piekarnik do 170*C (termoobieg).
W oddzielnej misce ubić pianę na sztywno. Dodać do masy makowej i dokładnie ale delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do tortownicy, uwaga ciasta będzie po same brzegi :)
Wstawić do piekarnika i piec około 50 minut, do suchego patyczka.
Po upieczeniu uchylić piekarnik i tak wystudzić.
Po wystudzeniu ciasto przekroić na 3 równe części/blaty.
Składniki na poncz:
- 50 ml likieru pomarańczowego (Cointreau)
- 2 łyżki wody
Składniki na poncz wymieszać, tuż przed "składaniem" ciasta i odstawić.
Składniki na masę:
- 500 g serka mascarpone (mocno schłodzony)
- 300 g śmietany kremówki 36% (mocno schłodzona)
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstrakt waniliowego lub cukru z prawdziwą wanilią
Dodatkowo: słoiczek dżemu pomarańczowego
Serek wraz ze śmietaną włożyć do misy miksera i miksować tak długo, aż powstanie gęsta masa, dodać cukier i ekstrakt, wymieszać razem.
Zaczynamy składanie ciasta.
Dolny blat nasączyć 1/3 ponczu. Posmarować go dżemem pomarańczowym, na niego wyłożyć 1/3 masy, równo rozsmarować. Położyć drugi blat i ponownie nasączyć, położyć dżem pomarańczowy i 1/3 masy. Położyć ostatni blat, nasączyć i całość obłożyć pozostałą masą.
Całość ozdobić startą gorzką czekoladą i suchym makiem.
Schłodzić przez kilka godzin.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz