piątek, 15 kwietnia 2016

Pieczony omlet z amarantusa (bezglutenowy)



Bardzo szybka propozycja na nietypowy omlet.
U nas podany na śniadanie dla Emilki w ramach diety, która łatwa nie jest - nie jemy zbóż, więc chyba jeszcze gorzej niż bez glutenu, całkowicie odpada mąka ryżowa, tak często wcześniej przeze mnie używana :(
Ale jak widzicie dajemy radę :)

Omlet przygotowany głównie z amarantusa ekspandowanego, którego kupiłam niby tylko 500 g, a że jest lekki to wielka paka się okazała i teraz się zastanawiam - do czego ja go zużyje!

...a tu proszę wykorzystanie doskonałe :)

Omlet podany u nas z musem z mrożonych owoców leśnych, ale doskonały będzie także ze świeżymi owocami.



Składniki dla 1 osoby:

  • 60 g amarantusa ekspandowanego
  • 1 łyżka mąki z amarantusa (można użyć innej)
  • 1 jajko 
  • 0,5 szklanki mleka (zwykłe, roślinne -ryżowe, sojowe, kokosowe - z tym było pyszne:))
  • 1 łyżka syropu z agawy/miody/ksylitolu/cukru
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka roztopionego masła klarownego
Do podania: świeże owoce lub mus owocowy, także z owoców mrożonych.




Piekarnik nastawić na 180*C (termoobieg).


Ceramiczną formę (moja o średnicy dolnej 12 cm, górnej 16 cm) wysmarować masłem, odstawić.

W misce wymieszać amarantus z mąką, w oddzielnej misce roztrzepać jajko wraz z mlekiem i syropem z agawy. Połączyć zawartość obu misek i dokładnie wymieszać, dodać proszek do pieczenia i roztopione masło. Dokładnie wymieszać.



Przełożyć do naczynia, wyrównać.
Wstawić do piekarnika i piec 15 minut do zrumienienia.

W międzyczasie można przygotować mus z mrożonych owoców - dwie garście owoców wrzucić do garnka. Podgrzewać na małym ogniu do rozmrożenia i podgrzania owoców i zredukowania wody. Przy pomocy blendera zrobić mus. Ciepłym musem polać ciepły omlet i zjeść ze smakiem :).



Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz