piątek, 1 kwietnia 2016

Sernik z musem malinowym



Sernik ten przygotowałam na tegoroczne Święta Wielkanocne (jeden z trzech jakie zrobiłam) i do tego dwukrotnie!
Pierwsza wersja - mini została zrobiona dla moich dziadków, którzy niestety już nie ruszają się z domu na święta z powodu choroby :(
Dlatego co każde Święta to my jedziemy do nich w odwiedziny i zawsze szykuje im ciasto.
W tym roku był to oto ten serniczek, babka gotowana oraz babeczki drożdżowe.
Mam nadzieję, że im smakowały!
A jeszcze słów kilka o mojej babci, która jest dla mnie mistrzynią tak naprawdę wielu rzeczy, ale zwłaszcza kulinarną!
Zawsze jedzenie u niej było cudowne i bardzo smaczne!
Każdy detal był przygotowany z wielką starannością i dokładnością, każdy drobiazg dopracowany.... A stół zawsze wyglądał schludnie i idealnie, bez względu czy było to codzienne jedzenie na wakacjach na ich działce, czy święto rodzinne czy inne gdzie gości był cały dom, a stoły uginały się od ilości dań!

Babciu jesteś moją kulinarną mistrzynią i cieszę się i jest to dla mnie wielką przyjemnością że mogę choć upiec Wam ciasto na święta!

I jeszcze słów kilka o samym serniku.
Ciasteczkowy spód, znany już z niejednego tu sernika, na nim puszysty pieczony sernik a na nim mus malinowy, który swoją lekką kwaskowatością świetnie komponuje się z resztą!
Pyszności.

Jak widzicie ten był wyjątkowo przybrany, z okazji Świąt.
Przybranie cieszyło się wielkim powodzeniem u mojego 8-letniego chrześniaka, który polował na każde prawie jajko...
Jakoś doszliśmy do porozumienia :)
...a moja bratowa podsumowała - całkiem niezły wyszedł Ci ten kurnik :)

Rzeczywiście sernik godny przygotowania!

Koniec pisania, do dzieła!



Składniki na tortownicę 24 cm:

Składniki na spód:
  • 160 g ciasteczek owsianych lub pełnoziarnistych
  • 30 g rozpuszczonego masła
Piekarnik rozgrzać do temperatury 170*C, termoobieg.

Ciasteczka zmiażdżyć/zmiksować na bardzo drobno, dodać roztopione masło. Całość wymieszać do uzyskania masy o konsystencji mokrego piasku.

Dno tortownicy o średnicy 23-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, resztę wypuszczając poza obręcz. 

Masę ciasteczkową przełożyć do tortownicy, rozłożyć po całym dnie, dociskając i równając łyżką.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiec przez 12 minut.
Po tym czasie wyjąc z piekarnika, odstawić na bok na czas szykowania masy serowej.



Składniki na masę serową:
  • 500 g sera, dwukrotnie mielonego (użyłam w wiaderku, Piatnicy)
  • 250 ml śmietany kremówki 36%
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wszystkie składniki na masę serową muszą być w temperaturze pokojowej, zatem należy je wyjąć z lodówki na przynajmniej 2h przed szykowaniem sernika.

Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 150*C.

Wszystkie składniki odmierzyć i włożyć do misy miksera. Za pomocą mieszadła delikatnie (na najniższych obrotach) wymieszać je ze sobą tylko do połączenia składników, ale dokładnego.
Sernika nie mieszamy za długo i za mocno, nie można go zbyt mocno napowietrzyć bo podczas pieczenia sernik bardzo urośnie a potem opadnie i nie będzie taki piękny.

Masę serową przełożyć na nasz podpieczony ciasteczkowy spód, wyrównać.
Wstawić do piekarnika i piec około 45 minut. Masa serowa powinna być upieczona i po dotknięciu sprężysta, także w środku.

Sernik od razu wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostudzenia.


Składniki na mus malinowy:
  • 500 g malin (świeże lub mrożone)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 100 g cukru
  • 14 g żelatyny
  • 300 ml śmietany kremówki 30% lub 36% (schłodzona)

Żelatynę zalać wodą, do wysokości nieco ponad żelatynę, wymieszać i pozostawić do napęcznienia na około 10 minut. 

Maliny wkładamy do garnuszka (także zamrożone), dodajemy cukier i sok z cytryny. Gotujemy do momentu aż cukier się rozpuści a mrożone maliny będą miękkie. Następnie przecieramy do miseczki bardzo dokładnie, pestki wyrzucić.
Od razu do miseczki z gorącymi jeszcze malinami dodać napęczniałą żelatynę i mieszać do momentu aż się całkowicie rozpuści. 
Odstawić do ostudzenia, ale pilnować żeby nie zaczęła gęstnieć.

Gdy masa serowa i mus malinowy są już zimne zacząć ubijać śmietanę.
Gdy śmietana będzie już ubita na sztywno dodać ostudzony mus malinowy i wszystko razem dokładnie zmiksować na jednolitą masę.

Mus malinowy przelać do tortownicy na ostudzoną masę serową.
Wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej całą noc do zastygnięcia i schłodzenia.

Przed podaniem ozdobić pokruszonymi bezami i/lub świeżymi malinami.

Smacznego!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz