W moim polskim odpowiedniku portugalskiego Pingo Doce dość często mogę kupić coś co przypomina mi nasze miłe chwile spędzone w tym właśnie kraju, dobre jedzenie, słońce, wiatr, piękne widoki i straszliwi mili ludzie...
Tym razem kupiłam sea bassa czyli okonia morskiego.
Usmażony na patelni grillowej, wcześniej posolony i lekko posypany tymiankiem.
Za to dodatek sosy cytrynowo-imbirowego jest do tej ryby idealnym dodatkiem.
Pomimo, iż okoń morski sam w sobie jest bardzo smaczną rybą, dodatek sosu powoduje, że proste danie jest bardzo wyjątkowe.
...i w ogóle nie przerażajcie się ilością imbiru, dajcie tyle co w przepisie.
Zachęcam do wykonania, nie tylko z okoniem morskim, nada się do wielu innych ryb.
Składniki dla 4 osób:
- 4 sztuki świeżego okonia morskiego lub innej ryby
- sól, pieprz
- suszony tymianek
Rybę umyć (jeśli trzeba to wypatroszyć) ja odcinam głowy bo służą nam do wywaru rybnego a potem do przepysznej zupy rybnej.
Osuszyć.
Ryby posolić obsypać tymiankiem z obu stron, docisnąć zioła delikatnie ręką. Odłożyć na czas szykowania sosu.
Składniki na sos cytrynowo-imbirowy:
- sok z 1 cytryny
- 5 łyżek oliwy
- 40 g świeżego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- garść posiekanej bazylii lub odrobina suszonej
- sól/pieprz
Imbir i czosnek obrać i zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami do miseczki. Dodać sok z cytryny i oliwę. dodać posiekaną bazylię, posolić, popieprzyć i dokładnie wymieszać.
Rozgrzać patelnię grillową lub grilla, pędzelkiem lekko posmarować olejem.
Smażyć rybę z obu stron po mniej więcej 6-8 minut.
Zdjąć z patelni, od razu polać wymieszanym sosem cytrynowo-imbirowym.
Podawać z pieczonymi ziemniakami lub batatami oraz ulubioną surówką.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz