czwartek, 28 kwietnia 2016

Czekoladowe ciasto z orzechami włoskimi



Bardzo dobre, mocno czekoladowe ciasto. Orzechy są tu słabo wyczuwalne, może ja je za drobno rozdrobniłam, następnym razem zostawię większe kawałki.

Bardzo szybkie w przygotowaniu, co jest jego dodatkowym plusem.

Idealne na popołudniową kawkę!

Zachęcam do wykonania.

Składniki na tortownicę 24cm:
  • 150 g orzechów włoskich
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 250 g masła w temperaturze pokojowej
  • 4 jajka
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 150 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, nadmiar wypuścić poza formę. Boki tortownicy wysmarować masłem i oprószyć mąką, odstawić.

Piekarnik rozgrzać do temp. 180*C (termoobieg).

Orzechy wraz z czekoladą rozdrobnić, odstawić na bok.
Masło utrzeć wraz z cukrem i cukrem waniliowym na jasną puszystą masę, następnie dodawać po jednym jajku miksując po każdym dokładnie.

W oddzielnej misce wymieszać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.

Do masy maślano-jajecznej dodać składniki sypkie oraz rozdrobnione orzechy i czekoladę, wymieszać do dokładnego połączenia.

Ciasto przełożyć do tortownicy, wyrównać.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 20-30 minut, do suchego patyczka.

Po upieczeniu od razu wyjąć, przestudzić w formie, następnie zdjąć obręcz.
Przygotować polewę.

Polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 40 g masła
  • orzechy do ozdoby
Masło wraz z czekoladą umieścić w niewielkim garnuszku, podgrzewać do rozpuszczenia masła i czekolady i połączenia w jednolitą masę.
Od razu oblać czekoladą ciasto, wyrównać. 
Ciasto ozdobić połówkami orzechów włoskich.

Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz