Białek u nas pod dostatkiem :)
Zatem zupełnie spontanicznie postanowiłam zrobić tę oto roladę bezową.
Tak, jest to możliwe i dodam że bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu.
...i jeszcze dodam że obłędnie pyszne!
Nie jest to jednak typowo chrupiąca beza, a raczej pianka ze środka Pavlovej
Kwaśne wiśnie lub dżem wiśniowy (koniecznie z owocami) pasuje tutaj doskonale i idealnie łączy się ze słodką bezą.
Niby nic wielkiego, ale jeśli lubicie bezy to muicie KO-NIE-CZNIE spróbować.
...obłędna...
Składniki na roladę:
- 4 białka
- szczypta soli
- 160 g drobnego cukru
- czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo: cukier puder, wiśnie świeże lub dżem wiśniowy, 200g śmietany kremówki 36% (Piątnica sprawdza mi się najlepiej)
Piekarnik rozgrzać do temp. 180*C (termoobieg).
Białka wraz ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać łyżka po łyżce cukier, miksując po każdej bardzo dokładnie.
Formę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
Pianę wyłożyć na kwadracie 30x30 cm.
Wstawić do piekarnika i piec 15 minut.
W tym czasie przygotować lnianą lub bawełnianą ściereczkę na którą wyłożymy blat bezowy, obsypać go łyżką cukru pudru.
Po upieczeniu blatu bezowego od razu wyjąć go z piekarnika, wyłożyć na przygotowaną ściereczkę do góry nogami (papier do pieczenia ma być na górze), zdjąć delikatnie papier do pieczenia. Zostawić do całkowitego wystudzenia.
Przed składaniem w całość śmietanę ubić na sztywno.
Po wystudzeniu wyłożyć na blat wiśnie, a na nie rozłożyć bitą śmietanę raczej zostawiając nieco więcej niż ja przy brzegu na którym będziemy kończyć roladę - nadzienie nieco się przesuwa przy rolowaniu.
Zwinąć roladę (ponieważ była w kształcie kwadratu nie ma znaczenia od której strony), przełożyć na talerz, posypać cukrem pudrem.
Wstawić do lodówki do schłodzenia na kilka godzin.
SMACZNEGO!!!!
....mam nadzieję, że będzie Wam smakować :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz