Pewnego dnia jadłam ją w Folk Gospodzie i bardzo mi posmakowała, zatem stwierdziłam, że trzeba zrobić samemu...
Ta wersja to podejście numer 2 i tym razem pochodzi z zasobów mojego Thermomixa.
Zupa wyszła bardzo smaczna!
Smaki wyważone, ale zdecydowane.
Idealnie pasują do niej uprażone pestki dyni i chipsy z jarmużu - niestety tym razem nie udało mi się już ich zrobić, ale kilka by się przydało do podkręcenia smaku jeszcze bardziej.
Jeśli lubicie i jadacie zupy zachęcam gorąco, bo naprawdę bardzo smaczna.
Smaki wyważone, ale zdecydowane.
Idealnie pasują do niej uprażone pestki dyni i chipsy z jarmużu - niestety tym razem nie udało mi się już ich zrobić, ale kilka by się przydało do podkręcenia smaku jeszcze bardziej.
Jeśli lubicie i jadacie zupy zachęcam gorąco, bo naprawdę bardzo smaczna.
Składniki dla 4 osób:
- 80 g cebuli
- 70 g pora, tylko biała część
- 100 g pietruszki
- 100 g selera
- 80 g ziemniaków
- 130 g kalafiora
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 500 ml bulionu warzywnego
- 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- 1 łyżeczka soli
- pieprz
Dodatkowo: uprażone ziarna dyni lub chipsy z jarmużu, odrobina oliwy.
Wszystkie warzywa obrać, umyć poszatkować na mniejsze kawałki (ba, Thermomix robi to za mnie :)), czosnek także. Wrzucić do garnka z szerszym dnem gdyż warzyw jest sporo.
Dodać oliwę z oliwek i dusić warzywa na małym ogniu przez około 10 minut, mieszając co jakiś czas aby warzywa równo się dusiły.
Po tym czasie dodać bulion i rozmaryn, zagotować, od zagotowania gotować około 15 minut do miękkości wszystkich warzyw.
Po tym czasie posolić i popieprzyć zupę oraz za pomocą blendera ręcznego zmiksować na gładkość.
Jeśli zupa jest zbyt gęsta można dodać teraz wodę aby uzyskać ulubiona konsystencję, pamiętajcie jednak że to krem i powinna być dość gęsta.
Przed podaniem zupę ozdobić uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni lub chipsami z jarmużu, polać odrobiną oliwy.
Podawać.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz