Nie ma to jak dobry drożdżowy "placek" w niedzielne popołudnie!
Ten powstał całkiem nieplanowany :)
Pomyślałam sobie że nic do kawki nie mamy i pewnie mój tato też nic nie ma, w końcu zgłaszał, że babę z ziemniakami już całą zjadł!
No więc rachu ciachu i zrobione :)
Pół do rodziców, pół została w domu
....i okazało się że rachu ciachu i zjedzone!
U nas z dżemem figowym, och pysznie było....
Lubię takie nagłe pomysły :)
Ten powstał całkiem nieplanowany :)
Pomyślałam sobie że nic do kawki nie mamy i pewnie mój tato też nic nie ma, w końcu zgłaszał, że babę z ziemniakami już całą zjadł!
No więc rachu ciachu i zrobione :)
Pół do rodziców, pół została w domu
....i okazało się że rachu ciachu i zjedzone!
U nas z dżemem figowym, och pysznie było....
Lubię takie nagłe pomysły :)
Składniki:
- 1/4 szklanki jogurtu (w temp. pokojowej)
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- 30 g roztopionego masła
- 5 g suchych drożdży lub 10 g świeżych
- 1,5 szklanki mąki pszennej chlebowej
Dodatkowo: Wasz ulubiony dżem, około 3/4 szklanki
Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżych najpierw zrobić rozczyn), dodać pozostałe składniki. Wyrabiać, najlepiej za pomocą miksera - końcówka haka, do momentu aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Po tym czasie uformować z ciasta kulę i włożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1,5h, do podwojenia objętości.
*****************************
Ciasto można przygotować w maszynie do chleba. Wówczas wrzucamy wszystkie składniki w kolejności podanej powyżej do maszyny. Włączamy program wyrabiania i wyrastania ciasta drożdżowego (u mnie 1h15min). Po tym czasie ciasto wyjmujemy i postępujemy dalej zgodnie z przepisem.
*****************************
Dno tortownicy o średnicy 24-25 cm wykładamy papierem do pieczenia, nadmiar wypuszczając poza obręcz. Boki smarujemy masłem, szykujemy szeroką szklankę lub miseczkę żaroodporną na środek (zamiast komina), też smarujemy ją masłem.
Ciasto wyjmujemy i chwilę wyrabiamy, by je odgazować.
Wałkujemy na prostokąt grubości 4mm, można lekko podsypać mąką. Ciasto smarujemy dżemem, następnie rolujemy w roladę. Ostrym nożem kroimy na plastry około 2 cm grubości. Powstają tak zwane ślimaczki, które układamy w tortownicy, w koło komina, rozcięciem do góry. Ślimaczki powinny się lekko stykać.
Szykujemy kruszonkę:
- 60 g roztopionego masła
- 50 g cukru
- 100 g mąki pszennej
Składniki łączymy ze sobą i rozcieramy palcami do powstania kruszonki.
Posypujemy całą kruszonką nasze ślimaczki. Przykrywamy tortownicę ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia (30 minut).
W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180*C (termoobieg).
Po wyrośnięciu wstawiamy tortownicę do piekarnika i pieczemy przez 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika, chwilę studzimy w tortownicy a następnie uwalniamy ją z obręczy i delikatnie na papierze do pieczenia przenosimy na kratkę i tam studzimy całkowicie lub podajemy lekko ciepłe.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz