środa, 25 marca 2015

Pieczone bataty - frytki lub talarki




Bataty - to najzdrowsze ziemniaki :)
Są bardo zdrowe i sprzyjają odchudzaniu ze względu na niski indeks glikemiczny. Bogate między innymi w potas, karoten, witaminę C i witaminy z grupy B.
Są tak zdrowe, że zaleca się zatrzymanie wody z ich gotowania i użycie do zup czy sosów.

W smaku zupełnie nie przypomina ziemniaka, bardziej dynię...
...a dla śledzących blog to oczywiste że musiał nam zasmakować :)

U nas jako pierwszy został upieczony z dodatkiem odrobiny oliwy i rozmarynu, także w formie frytek.
Cieszyły się bardzo dużym powodzeniem, zwłaszcza wśród dzieci!
...i takie frytki to lubię jak jedzą :)

Bataty są baaaardzo syte.

Myślę, że pokaże się tutaj jeszcze nie jeden raz :)



Składniki dla 4 osób:
  • 2 bataty
  • odrobina oliwy
  • rozmaryn lub tymianek (najlepiej świeży)

Piekarnik nagrzać do 180ºC.

Bataty myjemy, obieramy i kroimy na plastry lub frytki.
Blachę z piekarnika można wyłożyć papierem do pieczenia. Układamy na nim plastry batata, jeden obok drugiego, raczej aby się nie dotykały. 
Bataty skropić oliwą, ale naprawdę bardzo delikatnie i posypać rozmarynem lub tymiankiem.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10-15 minut.


Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz