czwartek, 26 lutego 2015

Kremowa kasza manna



Kasza manna to jedno z ulubionych dań mojej starszej córki Natalki. 
Zajmuje jej dosłownie chwilkę przygotowanie jej.

Najlepiej smakuje ze świeżymi owocami, ale także z frużeliną czy po prostu z sokiem malinowych :)
To ulubione dodatki moich dzieci.

Dziewczyny zazwyczaj szykują sobie kasze manną po prostu na mleku (ta na zdjęciu poniżej), ale raz mamusia przygotowała im wersję "exclusive" zamiast pół szklanki mleka dodajcie pół szklanki śmietany kremówki!
Smak przepyszny a konsystencja iście kremowa, z granatem smakowała wyśmienicie!
Poniżej przepis na 2 porcje, są naprawdę syte.
My preferujemy wersję bardziej gęstą, jeśli wolisz mniej gęstą dodaj o pół łyżki kaszy mniej!



Składniki dla 2 osób:
  • 1,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki śmietany kremówki
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
1 szklankę mleka wraz z całą śmietaną, szczyptą soli i cukrem zagotować.
W pozostałej 0,5 szklance mleka rozmieszać kaszę manną.
Po zagotowaniu mleka wlać do niego rozmieszaną kaszę manną, cały czas mieszać gotować na wolnym ogniu, do zgęstnienia.

Przełożyć do miseczek, polać ulubioną frużeliną lub posypać owocami.



Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz