czwartek, 19 lutego 2015

Łosoś na szpinaku



To takie bardzo szybkie, a dobre i zdrowe danie.
Ryby to zdecydowanie produkt, którego powinniśmy spożywać jak najwięcej, a różnie z tym bywa...

Łososia lubię, ale nie jest moją najbardziej ulubioną rybą, choć często pojawiającą się w naszym domu.
Zwłaszcza dlatego że lubią ją dzieci, ma mało ości, a po upieczeniu jest soczysty no i można go podać na wiele sposobów.

Tym razem podana w połączeniu ze szpinakiem oraz pieczonymi ziemniaczkami.

Przygotowanie dania zajmie Wam około 30 minut.





Składniki dla 2 osób:

  • 400 g łososia
  • sól,pieprz
  • zioła: estragon, tymianek, rozmaryn
  • 250 g świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • ser lazur
Łososia umyć, oczyścić z łusek, umyć ponownie, wytrzeć do sucha.
Przekroić na pół. Posolić, popieprzyć, obsypać ziołami.

Zawinąć w kawałek folii aluminiowej.

Piekarnik rozgrzać do 200ºC, na blachę z piekarnika położyć łososia i wstawić do pieczenia. Piec 20 minut.

W tym samym czasie można upiec ziemniaczki.
Ziemniaki obrać, pokroić na plastry. Ułożyć na folii aluminiowej, posypać ziołami (tymi samymi co łososia), zawinąć folią i włożyć do piekarnika razem z łososiem, piec tyle samo czasu.

W czasie pieczenia łososia szykujemy szpinak. Myjemy oraz suszymy.
Kroimy na desce na większe kawałki. Szpinak wrzucamy do garnka i dusimy do zwiędnięcia. Po tym czasie solimy, dodajemy wyciśnięty czosnek, mieszamy. Dodajemy ser lazur i mieszamy, wciąż gotując, do momentu rozpuszczenia sera.

Przygotowanie szpinaku (łącznie) nie zajmie Wam więcej niż 10-15 minut, zatem przygotujcie go tuż przed końcem pieczenia, aby był świeży i ciepły.

Szpinak układamy na talerzu.
Na niego wykładamy upieczonego łososia.

Podajemy z upieczonymi ziemniaczkami.


Smacznego.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz