sobota, 7 lutego 2015

Pączki kokosowe z budyniem



Przygotowanie tych właśnie pączków na tegoroczny karnawał było już dawno temu zaplanowane...
To chyba przez ten kokosowy smak i nietypowość jak na pączki...
Choć wielkim wielbicielem pączków nie jestem to zdążyłam zauważyć, że z roku na rok coraz większy wybór pod względem smakowym w cukierniach....

Wydawało mi się, że te mogą być całkiem dobre...
I szczerze powiem, że się nie zawiodłam :)

Ciasto oparte na śmietance kokosowej, nie jest ją łatwo znaleźć ale można, można też uzyskać ją z mleka, wstawiając je na całą noc do lodówki. Po tym czasie otwieramy puszkę i zbieramy gęstą warstwę.
Budyń - zrobiony samodzielnie na mleczku kokosowym - przepyszny i rozpływający się w ustach, nie można się oprzeć od nie podjadania :)
...no i lukier posypany wiórkami kokosowymi na wykończenie!

Polecam na wypróbowanie nietypowego jak na pączki smaku.
...a ja z całą pewnością jeszcze coś w tym karnawale smacznego przygotuję...




Składniki na około 20 sztuk:

  • 500 g mąki pszennej
  • 10 g drożdży suchych lub 20 g świeżych
  • 3 jajka
  • 80 g roztopionego masła
  • 70 g drobnego cukru 
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 250 ml śmietanki kokosowej 
  • 2 łyżki likieru kokosowego
  • olej do smażenia

Mąkę przesiać, wymieszać z drożdżami (ze świeżych zrobić wcześniej rozczyn).
Dodać pozostałe składniki (poza roztopionym masłem), wymieszać i dodać roztopione masło. Mieszać dokładnie (najlepiej mikserem z końcówką haka), ciasto będzie się lekko kleić,a le starać się nie dosypywać mąki. Wyrobione ciasto uformować w kulę i włożyć do miski obsypanej mąką. Przykryć ściereczką i odstawić na około 1,5h do wyrośnięcia.

*****************
Jeśli macie maszynę do chleba to polecam wyrobienie pączków właśnie w niej. Wrzucamy do niej wszystkie składniki w kolejności: śmietanka, likier, jajka, roztopione masło, sól, cukier, mąka i na koniec drożdże. Nastawiamy maszynę na wyrabianie i wyrastanie ciasta drożdżowego (u mnie ten program trwa 1h 15min).
******************

W tym czasie szykujemy budyń kokosowy:
  • 5 żółtek
  • 100 g drobnego cukru
  • 40 g mąki pszennej
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 1 łyżka likieru kokosowego
Żółtka utrzeć z cukrem do uzyskania jasnej puszystej masy, dodać 50 ml mleka, mąkę i likier. Zmiksować do połączenia.
Resztę mleka zagotować, wlać mase jajeczną i gotujac na małym ogniu mieszać cały czas do uzyskania gęstego budyniu.
Po tym czasie zdjąć budyń z ognia, przykryć folią spożywczą tak aby dotykała budyniu, ostudzić całkowicie.



Gdy ciasto jest już wyrośnięte wyjąć je na oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkować na grubość 1 cm, wycinać kółka szklanką o średnicy około 7cm.
Wycięty pączek układać na blasze oprószonej mąką (uwaga to jest bardzo ważne, inaczej pączki przywrą i ciężko będzie je zdejmować do pieczenia).
Odstawić do wyrośnięcia - podwojenia objętości trwa to około 30-40 minut.

W tym czasie rozgrzewamy olej. Najlepiej zrobić to we frytkownicy - ona sama pilnuje trzymania odpowiedniej temperatury.
Olej nie może być za gorący aby pączki nie spiekły się za bardzo wierzchu i nie dopiekły wewnątrz. Temperatura oleju powinna być 175ºC.
Pączki delikatnie wkładać na rozgrzany olej, smażyć z każdej strony do uzyskania ładnego złotego koloru.

Wyjmować na ręcznik papierowy do odsączenia oleju.

Jeszcze ciepłe, ale nie gorące, nadziewać ostygniętym budyniem przy użyciu szprycy ze specjalną (podłużną) końcówką do nadziewania.

Po nadzianiu od razu lukrować:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3-4 łyżki gorącej wody
  • wiórki kokosowe
cukier puder rozetrzeć wraz z wodą do uzyskania jednolitego lukru, jeśli jest zbyt gęsty dodać odrobinę wody, jeśli zbyt rzadki - odrobinę cukru pudru.
Pączki od razu po nadzianiu lukrować i posypywać wiórkami kokosowymi.
Odkładać na kratkę do całkowitego wystygnięcia i zastygnięcia lukru.

Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz