poniedziałek, 16 lutego 2015

Kaczka pieczona w garnku rzymskim





Od bardzo już dawna bardzo lubię kaczkę... 
Do tej pory zazwyczaj robiłam piersi kaczki, ale ostatnio piekę w całości. Coraz więcej jej w sklepach, na codzień do kupienia w Lidlu czy Biedronce...
Piekę ją w garnku rzymskim przez co jest soczysta, miękka i rozpływa się w ustach...

Kaczkę można zjeść samą, lub dodać do innych dań czy sałatek.

Ta była upieczona specjalnie do Stir Fry z mango, jest bez żadnych szczególnych dodatków, po prostu sól pieprz i pieczenie.

Niestety taka kaczka, pomimo iż wygląda na sporą, to pozwoli się najeść raczej tylko 4-ro osobowej rodzinie, niestety nie ma wiele mięsa.

Ale muszę przyznać, że mięso kaczki wyjątkowo przypada mi do gustu, zachęcam więc i Was do przygotowania, a jeśli macie garnek rzymski to na pewno będziecie zadowoleni, jeśli nie macie to namawiam do kupna, naprawdę warto!



Składniki:
  • kaczka o wadze ok 2kg
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Jeśli macie kaczkę mrożoną należy ją najpierw rozmrozić. Umyć, osuszyć.
Przygotować garnek wielkości aby zmieściła się w nim nasza kaczka.
Do garnka wsypać 1 łyżkę soli i wlać odrobinę wody, wymieszać do rozpuszczenia soli. Włożyć kaczkę, dolać wody w takiej ilości aby zakryła kaczkę, wymieszać. Odstawić na 30-60 minut.

Jeśli używacie garnka rzymskiego należy go teraz namoczyć w wodzie.

Kaczkę wyjąć i osuszyć. Wyciąć kuper i nadmiar tłuszczu przy nim.
Następnie posolić, popieprzyć, wysmarować oliwą. Zarówno z góry jak i spodu. Kaczkę przykryć i odstawić na minimum 2h max. 24h  do lodówki.

Po tym czasie kaczkę włożyć brzuchem do dna do naszego garnka rzymskiego lub zwykłego naczynia żaroodpornego.

Jeśli pieczecie w zwykłym naczyniu żaroodpornym to musi mieć przykrywkę i wówczas piekarnik trzeba rozgrzać wcześniej do 180ºC.
Garnek rzymski też musi mieć przykrywkę, ale jego wstawiamy do zimnego piekarnika i nastawiamy go na 180ºC.

Naczynie żaroodporne pieczemy przez 2h a garnek rzymski 2,5h.
W połowie czasu pieczenia w obu przypadkach kaczkę należy odwrócić na drugą stronę.

Na pół godziny przed końcem pieczenia kaczki w oddzielnym naczyniu żaroodpornym można włożyć jabłka do pieczenia - w całości bez gniazd nasiennych lub w połówkach.

Po wyjęciu z piekarnika od razu podawać. Mięso pięknie odchodzi od kości.



SMACZNEGO!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz