To jedno z moich ulubionych dań z kaczką....
Łączy w sobie kaczkę, za którą przepadam, mango, które uwielbiam oraz lekką ostrość, która nadaje daniu wyśmienity smak.
Stir-fry to metoda szybkiego smażenia i wywodzi się z kuchni dalekowschodniej. Pokrojone w cienkie paseczki warzywa lub mięsko najlepiej smażyć w woku i podczas smażenia energicznie mieszać.
Kaczkę upiec możecie nieco wcześniej, a potem to już tylko chwila jak wrzucicie wszystko do woka i gotowe.
Strasznie się ciesze, że moje dzieci lubią taką kuchnię :)
Składniki dla 4 osób:
- 4 łyżki oleju kokosowego lub innego roślinnego
- 2 piersi kaczki, upieczone np. z tego przepisu
- 1 mango
- 1 marchewka
- biała część z pora
- 5 cm kawałek imbiru
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 papryczki chilli
Sos śliwkowy:
- 6 łyżek powideł śliwkowych
- 2 łyżki sosu sojowego
- 4 łyżki syropu klonowego
- sok z 1,5 limonki
- 0,5 łyżeczki ostrej papryczki w proszku
- pieprz
Składniki sosu wymieszać w miseczce i odstawić.
Kaczkę upiec wcześniej, odkroić piersi i pokroić je na mniejsze kawałki, odstawić.
Marchewkę, mango i pora obrać i pokroić w słupki.
Czosnek i imbir obrać i zetrzeć na tarce.
Woka mocno rozgrzać z olejem, dodać czosnek i imbir, smażyć przez chwilkę - 2 minuty, dorzucić warzywa (marchew i por) pokrojone w słupki. Smażyć przez chwilkę, jeśli będą za bardzo przywierać do woka dodać kilka (3-4) łyżek wody.
Na koniec dodać mango i kaczkę pokrojoną na mniejsze kawałki, wymieszać i podsmażyć jeszcze przez chwilkę, mieszając.
Zdjąć z ognia dodać sos śliwkowy, wymieszać i od razu podawać.
Najlepiej smakuje z ryżem i posypane posiekaną kolendrą lub natką pietruszki
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz