sobota, 14 lutego 2015

Oponki serowe


Wprawdzie dzisiaj Walentyki, ale też ostatki....
Te oponki już robiłam, nawet kilka razy....
...w zeszły weekend nie wyszły idealne, więc postanowiłam  zrobić powtórkę dzisiaj :)

Bardzo istotną kwestią w tych oponkach jest ostrożność dodawania mąki - nie możemy dodać jej zbyt dużo....

Ale jak już Wam wyjdą to są naprawdę przepysznie smaczne!
Znikają szybko i radzę nie róbcie ich z połowy porcji bo to zdecydowanie za mało....


Składniki na około 20 sztuk:
  • 500 g twarogu
  • 3 jajka (żółtka oddzielnie od białek)
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka drobnego cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2-3 szklanki mąki

Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywną pianę.
Twaróg włożyć do miski, rozgnieść widelcem, dodać pozostałe składniki - żółtka, cukry, proszek do pieczenia, śmietankę oraz na początku dodać tylko 2 szklanki mąki a w razie potrzeby dosypywać po trochu. Wyrabiać ręką, ciasto nie powinno kleić się do rąk ale nie dodawać za dużo mąki.

Ciasto wyłożyć na stolnicę i lekko podsypywać mąką rozwałkować na grubość 0,5 cm. Wycinać oponki przy użyciu szklanki i kieliszka.

Rozgrzać tłuszcz do temperatury 175ºC. Najlepiej we frytownicy, ona sam pilnuje temperatury.
Ilość oleju powinna być taka aby oponki (urosną) swobodnie pływały i nie dotykały dna.
Smażyć z obu stron do uzyskania złotego koloru.

Wyjąć i odsączyć na ręczniku papierowym.

Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz