sobota, 21 lutego 2015

Eskalopki z pieczarkami



Nie wiem jak Wy ale ja wiecznie zastanawiam się "....co dzisiaj zrobić na obiad?"....
A mięso plus pieczarki to połączenie idealne na obiad.

Do tego ziemniaczki lub ryż lub makaron, dobra surówka lub warzywka i obiad gotowy!





Składniki dla 4 osób:

  • 4 cienkie plastry schabu (około 1cm)
  • sól i pieprz
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 mała cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • 200 g pieczarek
  • 200 ml śmietany
  • 2 łyżki świeżego, posiekanego kopru

Schab rozbić na cieńsze kawałki, posolić, popieprzyć, oprószyć mąką.
Obsmażać mięso na patelni z 1 łyżką oleju, po około 4 minuty z każdej strony, zdejmować i odkładać na bok.

Wlać na patelnię po schabie kolejną łyżkę oleju. Wrzucić cebulę i zeszklić, dodać pokrojone w mniejsze kawałki pieczarki. Smażyć przez około 5 minut, mieszając co chwila. Dodać śmietanę, zagotować. Dodać mięs, zmniejszyć ogień. Dodać posiekany koper, dusić przez około 5 minut.

Podawać z makaronem, ziemniakami, ryżem i dowolną surówką lub warzywami.

Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz