piątek, 6 lutego 2015

Kaczka pieczona z ziołami


Kaczka - zdecydowanie mieści się w czołówce moich top 10 :)
Postanowiłam więc, że nieco więcej się jej tutaj pojawi....
...zazwyczaj robiłam piersi kaczki, ale one dość drogie, kupiłam zatem całą :)

...i upiekłam...
w moim garnku rzymskim!
Uwielbiam też jego....

Wyszła soczysta smaczna i miękusia....
...a mięso pięknie odchodziło od kości...



Składniki:
  • kaczka o wadze ok 2kg
  • 1 łyżka estragonu
  • 1 łyżka tymianku
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Jeśli macie kaczkę mrożoną należy ją najpierw rozmrozić. Umyć, osuszyć.
Przygotować garnek wielkości aby zmieściła się w ni nasza kaczka.
Do garnka wsypać 1 łyżkę soli i wlać odrobinę wody, wymieszać do rozpuszczenia soli. Włożyć kaczkę, dolać wody w takiej ilości aby zakryła kaczkę, wymieszać. Odstawić na 30-60 minut.

Jeśli używacie garnka rzymskiego należy go teraz namoczyć w wodzie.

Kaczkę wyjąć i osuszyć. Wyciąć kuper i nadmiar tłuszczu przy nim.
Następnie posolić, popieprzyć, obsypać ziołami wysmarować oliwą. Zarówno z góry jak i spodu. Kaczkę odstawić na minimum 2h max. 24h  do lodówki.

Po tym czasie kaczkę włożyć brzuchem do dna do naszego garnka rzymskiego lub zwykłego naczynia żaroodpornego.

Jeśli pieczecie w zwykłym naczyniu żaroodpornym to musi mieć przykrywkę i wówczas piekarnik trzeba rozgrzać wcześniej do 180ºC.
Garnek rzymski też musi mieć przykrywkę, ale jego wstawiamy do zimnego piekarnika i nastawiamy go na 180ºC.

Naczynie żaroodporne pieczemy przez 2h a garnek rzymski 2,5-3h.
W połowie czasu pieczenia w obu przypadkach kaczkę należy odwrócić na drugą stronę.

Na pół godziny przed końcem pieczenia kaczki w oddzielnym naczyniu żaroodpornym można włożyć jabłka do pieczenia - w całości bez gniazd nasiennych lub w połówkach.

Po wyjęciu z piekarnika od razu podawać. Mięso pięknie odchodzi od kości.



SMACZNEGO!













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz