wtorek, 12 sierpnia 2014

Spaghetti carbonara de lux



Jedno z lepszych szybkich dań z makaronem.
Moje dziewczyny przepadają za bolognese, ale jak spróbowały tej wersji makaronu to wydobyły z siebie tylko "mniaaaaam" :)
Maciek jest jej fanem od pierwszego kęsa :)
Wersja "de lux" to szynka parmeńska zamiast boczku, ale smakowo...
...powala, warto spróbować!

Zapraszam do degustacji!




Składniki na 4 osoby:
  • 300 g makaronu (najlepiej pasuje chyba spaghetti)
  • 200 g szynki parmeńskiej lub podobnej
  • 2 jajka
  • 250 ml śmietany 18%
  • 2 ząbki czosnku
  • 60 g tartego parmezanu
  • łyżeczka tymianku
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie: natka pietruszki

Makaron ugotować, odlać i wrzucić z powrotem do garnka, przykryć przykrywką.
Czosnek drobno posiekać. Szynkę pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek, podsmażyć go na małym ogniu przez 1 minutę, dodać szynkę, podsmażyć przez 5 minut. Po tym czasie wlać na patelnię połowę śmietany, dodać tymianek, sól, pieprz, natkę jeśli używamy, wymieszać, gotować przez około 2 minuty.
Jajka wybić do miseczki, roztrzepać widelcem, dodać resztę śmietany, połowę parmezanu i dokładnie razem wymieszać, dodać do patelni. Wlać naszą mieszaninę do garnka z makaronem, dokładnie wszystko razem wymieszać. Sos powinien nieco zgęstnieć od gorącego makaronu.
Nałożyć na talerze, posypać parmezanem, przyozdobić pomidorkami koktajlowymi, podawać.





Smacznego!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz