Jedno z lepszych szybkich dań z makaronem.
Moje dziewczyny przepadają za bolognese, ale jak spróbowały tej wersji makaronu to wydobyły z siebie tylko "mniaaaaam" :)
Maciek jest jej fanem od pierwszego kęsa :)
Wersja "de lux" to szynka parmeńska zamiast boczku, ale smakowo...
...powala, warto spróbować!
Zapraszam do degustacji!
Składniki na 4 osoby:
- 300 g makaronu (najlepiej pasuje chyba spaghetti)
- 200 g szynki parmeńskiej lub podobnej
- 2 jajka
- 250 ml śmietany 18%
- 2 ząbki czosnku
- 60 g tartego parmezanu
- łyżeczka tymianku
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- opcjonalnie: natka pietruszki
Makaron ugotować, odlać i wrzucić z powrotem do garnka, przykryć przykrywką.
Czosnek drobno posiekać. Szynkę pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek, podsmażyć go na małym ogniu przez 1 minutę, dodać szynkę, podsmażyć przez 5 minut. Po tym czasie wlać na patelnię połowę śmietany, dodać tymianek, sól, pieprz, natkę jeśli używamy, wymieszać, gotować przez około 2 minuty.
Jajka wybić do miseczki, roztrzepać widelcem, dodać resztę śmietany, połowę parmezanu i dokładnie razem wymieszać, dodać do patelni. Wlać naszą mieszaninę do garnka z makaronem, dokładnie wszystko razem wymieszać. Sos powinien nieco zgęstnieć od gorącego makaronu.
Nałożyć na talerze, posypać parmezanem, przyozdobić pomidorkami koktajlowymi, podawać.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz