Kolejna propozycja na śniadanie z udziałem jajka w roli głównej.
Bardzo smaczne połączenie z pomidorami, których obecnie bardzo dużo...
Do tego wszystko dobrze przyprawione.
U nas podane na śniadanie w towarzystwie grzanek z masłem czosnkowym i serem.
Polecam jeśli szukacie urozmaicenia na śniadanie.
Składniki na 2 porcje:
- 2 pomidory
- 1 mały ząbek czosnku
- pół łyżki oliwy
- 2-3 jajka (normalna porcja to 1 jajko, męska - 2)
- sól, pieprz, chilli, suszone oregano
- kilka listków świeżej bazylii
Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki. Pomidora przekroić na pół, usunąć gniazdo, pokroić na mniejsze kawałki - ja pokroiłam na małe prostokąty.
Czosnek obrać, posiekać lub wycisnąć.
Na patelni (średnica około 20cm) rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek, smażyć przez chwilkę. Dodać pomidory wraz z sosem powstałym przy ich krojeniu.
Posolić, popieprzyć, dodać chili i oregano, wymieszać i gotować przez 4 minuty.
Po tym czasie w pomidorach na patelni zrobić wgłębienia na jajka.
Wbić w nie jajka, patelnię przykryć przykrywką i "gotować" wszystko przez 3 minuty lub do ścięcia się białka.
Zdjąć z ognia, przełożyć na talerze posypać porwanymi listkami bazylii (moja niestety wyschła przez urlop :()
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz