wtorek, 26 sierpnia 2014

Pieczona pierś gęsi z gruszką



....z drobiu to najbardziej lubię kaczkę i rzeczywiście ją najchętniej wybieram do przygotowania.
Tym razem postanowiłam spróbować z gęsią :)
Przede wszystkim nie było łatwo ją znaleźć, udało się jednak znaleźć mrożone piersi gęsi, niestety do tanich nie należą, ale już się nastawiłam, więc kupiłam...

Gęś musi nieco poleżeć w zalewie, potem trzeba ją trochę popiec aby była nie tylko smaczna ale i miękka.
Gęś podana jest z pieczonymi gruszkami, ziemniakami pieczonymi ze świeżym tymiankiem i cytryną oraz bardzo smaczną surówką z rukoli, jabłek i orzeszków piniI.

Jest daniem niecodziennym i warto je przygotować na specjalnie okazje.

Zachęcam do wypróbowania.





Składniki dla 4 osób:
  • 2 podwójne piersi gęsi (około 2kg)
  • 500 ml czerwonego wina
  • 3 łyżki syropu malinowego rozpuszczonego w 500 ml wody
  • 2 łyżki suszonego estragonu
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • sól, pieprz





Dzień wcześniej, mięso piersi gęsi (nie skórkę) natrzeć ziołami, włożyć do naczynia żaroodpornego skórką do góry, zalać winem i kompotem do takiej wysokości aby wystawała ponad płyn jedynie skórka gęsi. Przykryć naczynie i wstawić na noc do lodówki.


Następnego dnia piekarnik nagrzać do 220ºC. Piersi gęsi wyjąć z naczynia, natrzeć solą i pieprzem, włożyć z powrotem do garnka z płynem w którym moczyły się całą noc. Nakryć naczynie przykrywą i wstawić do piekarnika, piec przez 45 minut. Po tym czasie zdjąć przykrywę, zmniejszyć temperaturę do 180ºC i piec przez kolejne 60 minut, sprawdzać co jakiś czas czy w naczyniu jest odpowiednia ilość płynu - powinna cały czas zakrywać piersi gęsi.



Sos żurawinowy:
  • 6 łyżek żurawiny ze słoiczka
  • 2 łyżeczki miodu
  • 250 ml czerwonego wina

Wszystkie składniki sosu włożyć do małego garnuszka, gotować przez około 5 minut do zgęstnienia sosu. Odstawić.


Gruszki w cynamonie:
  • 4 gruszki
  • 2 łyżeczki cynamonu mielonego
  • szklanka soku jabłkowego

Gruszki obrać, przekroić na połówki, wydrążyć gniazda nasienne.
Gruszki włożyć do naczynia żaroodpornego lu blachy na ciasto, wlać sok jabłkowy, posypać cynamonem. Wstawić na ostatnie 20 minut pieczenia piersi gęsi do piekarnika.
Po upieczeniu miejsca po gnieździe nasiennym wypełnić sosem żurawinowym.



Ziemniaczki w papilotach:
  • 20 młodych ziemniaczków
  • 4 łyżeczki masła
  • 4 plasterki cytryny
  • 4 gałązki świeżego tymianku
  • sól, pieprz

Ziemniaki umyć i wyszorować szczotką.
Plasterki cytryny przekroić na pół.

Z papieru do pieczenia wyciąć 4 prostokąty o wym 30 x 40 cm, na środku każdego ułożyć po 5 ziemniaków, na nie wyłożyć po łyżeczce masła, gałązce tymianku, i 2 półplasterki cytryny. Zawinąć w papier do pieczenia, jak papiloty. Ułożyć na blasze do pieczenia.
Wstawić do piekarnika na 35 minut przed końcem pieczenia piersi gęsi.



Sałatka z roszponką i jabłkami:
  • 2 garście roszponki
  • 1 jabłko
  • sos winegret: 6 łyżek syropu klonowego, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka suszonego kopru włoskiego, sól, pieprz
  • 4 łyżki orzeszków pinii uprażonych na suchej patelni


Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na plastry. Do miski na sałatkę włożyć roszponkę, dodać plastry jabłka.
w oddzielnej miseczce wymieszać składniki na sos winegret, dodać orzeszki pinii, przelać do miski z sałatką, wymieszać.






SMACZNEGO!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz