czwartek, 14 sierpnia 2014

Domowy likier a'la Baileys



...z lodem...
...lub jako dodatek do popołudniowej kawki...
...idealny!

Domowej roboty likier, a'la Baileys...
Na pewno dla fanów tego trunku daleko mu do oryginału, ale...

Może raz na jakiś czas zechce się Wam go zrobić i skosztować... 

Zrobienie go nie zabiera dużo czasu.
Robi się go na bazie słodkiego mleka skondensowanego lub masy kajmakowej...
Robiłam obie wersje, ale w dużych odstępach czasowy więc trudno mi powiedzieć która bardziej mi smakuje...







Składniki na około 700ml:
  • 250 g mleka skondensowanego lub masy kajmakowej
  • 250 ml brandy
  • 2-3 łyżki kawy rozpuszczalnej lub 2 łyżki mocnego espresso
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 160 ml śmietany kremówki 30%

Kawę zaparzyć z 2 łyżkami gorącej wody lub przygotować 2 łyżki mocnego espresso.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, nie ubijać.
Przelać do butelki i dobrze schłodzić w lodówce. Podawać z lodem.

Na zdrowie :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz