środa, 13 sierpnia 2014

Jogurtowe lody jagodowe



Lody jogurtowe straszliwie mnie frapują :)

Zatem mam postanowienie, że będę korzystać maksymalnie z owoców jakie mamy teraz dostępne w połączeniu z jogurtem, przemielone w mojej maszynce i podane w przepysznych wafelkach do lodów...

Bardzo mi ciężko klasyfikować lody....
Wydawało mi się, że mam kilka "swoich" smaków, które faworyzuje, ale im więcej smaków robię tym moje wrażenie coraz bardziej się ode mnie oddala....

Zapraszam do spróbowania :)




Składniki na około 1 litr lodów:
  • 500 g jagód
  • 600 ml gęstego jogurtu (ja używam greckiego)
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 50 ml wody
  • 150 g cukru pudru (ilość uzależnić od swoich upodobań i słodkości owoców)

Do rondla wrzucić jagody, zasypać cukrem, wlać wodę, nastawić na mały ogień. Gotować około 7-10 minut, aż owoce puszczą sok. Po tym czasie jagody wraz z sokiem przetrzeć przez sito.
W misie miksera umieścić jogurt, kremówkę, puree z jagód.
Wszystko razem dokładnie zmiksować. Mieszaninę wstawić do lodówki i dobrze schłodzić przez kilka godzin. 
Następnie przelać do maszyny do lodów i dalej postępować zgodnie z instrukcją producenta.


Jeśli nie posiadasz maszyny do lodów możesz zrobić je bez niej:
Schłodzone składniki należy zmiksować i przelać do pojemnika w którym będą się zamrażać. Wstawić do zamrażalki i co 30 minut w pierwszych 3 godzinach musisz wyjmować lody z zamrażalki i je miksować - redukujesz w ten sposób kryształki lodu, co powoduje że lody będą kremowe i puszyste.


Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz