Kolejna portugalska słodkość na blogu :)
Bolo de arroz to ryżowa, wilgotna muffina o lekko cytrynowym smaku.
Bardzo popularna w Portugalii, tuż obok uwielbianych przez nas pasteis de nata oraz tartes de almendao (tarta migdałowa, pewnie wkrótce i one się tutaj pojawią :))
Bardzo łatwa w wykonaniu.
Oryginalnie robiona w wąskich owalnych foremkach o średnicy 6 cm, ale oczywiście można je wykonać w foremkach na muffiny czy nawet w formie ciasta.
A jak już przy portugalskim jestem to małe wyjaśnienie czym różni się bolo od pastel?
Jedno i drugie to ciastko....
Bolo to ciastko jednolite, a pastel to ciastko które ma nadzienie :)
Portugalia to państwo w którym cukierenki i kawiarenki są na każdym kroku, uwielbiają słodkości, ale....
Hmmmm śmiem jednak twierdzić, patrząc na całość, że nasze polskie wyroby są o niebo lepsze :)
Ale niech Was to nie zniechęca i zróbcie te oto babeczki, bo są naprawdę bardzo smaczne, w końcu są w czołówce tych NAJ w Portugalii!
Zatem zapraszam do wykonania bolo de arroz.
Składniki na 16 sztuk:
- 250 ml mleka
- 250 ml oleju
- 225 g cukru
- skórka otarta z 1 cytryny
- 3 jajka
- 200 g mąki pszennej
- 200 g mąki ryżowej
- 20 g proszku do pieczenia
Dodatkowo: cukier perlisty
Mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiać i odstawić.
Mleko wraz z olejem, cukrem i skórką cytrynową umieścić w garnuszku, zagotować do momentu aż mocno się spieni. Wyłączyć i odstawić do ostudzenia. Po tym czasie połączyć z jajkami dodając je pojedynczo i miksując dokładnie po każdym.
Dodać przesiane mąki i proszek do pieczenia i zmiksować na małych obrotach miksera.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 170*C (termoobieg).
Obręcze lub inne metalowe formy wyłożyć wewnątrz paskami papieru do pieczenia.
Jeśli korzystacie z silikonowych foremek na muffiny nie musicie ich wykładać.
Ciasto przełożyć do foremek, posypać cukrem i wstawić do piekarnika.
Piec 20-25 minut, do suchego patyczka.
Wyjmujemy z piekarnika a po chwili z wydobywamy z foremek i studzimy całkowicie na kratce.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz