niedziela, 17 sierpnia 2014

Lody kajmakowe



Lubię wszystko co kajmakowe...
Tort bezowo-kajmakowy (jeszcze się tu kiedyś pojawi)
...babeczki kajmakowe...
...mus kajmakowy (wkrótce na blogu)
...no i oczywiście mazurek był pyszny...

Więc jak zobaczyłam przepis na te lody... musiałam je zrobić...
Wiedziałam że pewnie będą dobre, ale nie myślałam że aż tak dobre!

Były to jedne z niewielu smaków, które robiłam jeden raz po drugim...

Wypróbujcie sami!





Składniki na 1200 ml:

  • 1 puszka masy kajmakowej (400g) lub mleka słodkiego skondensowanego
  • 85 g drobnego cukru
  • 400 ml mleka
  • 250 ml śmietany kremówki 36%

Jeśli korzystacie ze słodzonego mleka skondensowanego to najpierw musicie gotować zamkniętą puszkę w garnku, puszka musi być przykryta wodą, cały czas. Po tym czasie wyjąć puszkę z wody, ostudzić i już Wasza masa kajmakowa jest gotowa do użycia.

Cukier wsypać na patelnię lub do niewielkiego garnuszka, gotować do rozpuszczenia cukru i powstania sosu karmelowego, cały czas mieszając. 
Uwaga taki sos jest baaardzo gorący!
Mleko wymieszać ze śmietaną. Wlać do garnka z gorącym sosem karmelowym (uwaga reakcja może być prawie "wybuchowa", róbcie to ostrożnie i bez obecności dzieci). Gotuj wszystko razem, aż do całkowitego rozpuszczenia się sosu karmelowego w mleku i śmietanie. Zdejmij garnuszek/patelnię z ognia.
Przelej masę do oddzielnego naczynia, dodaj ostudzony kajmak i zmiksuj wszystko razem blenderem. Masa musi mieć jednolitą i gładką konsystencję.
Wstaw naczynie do lodówki na kilka godzin lub całą noc do porządnego schłodzenia.

Po tym czasie przelej masę do maszyny do lodów i dalej postępuj z instrukcją producenta.
Po przygotowaniu lodów w maszynie przelej je do pojemnika, nakryj dobrze przykrywką i wstaw do zamrażalki aby lody porządnie zamarzły.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz