Kolejna propozycja na udane śniadanko - jajka w towarzystwie szparag i szynki parmeńskiej.
Już po raz kolejny okazało się że jest to świetne połączenie....
Szczerze polecam na wykonanie póki jeszcze są szparagi....
Mi z poniższych składników wyszły 3 porcje, a kokilki mam dość spore. Trzeba pamiętać że masa podczas pieczenia nieco unosi się do góry, nie można zatem wypełniać kokilek po same brzegi.
Już po raz kolejny okazało się że jest to świetne połączenie....
Szczerze polecam na wykonanie póki jeszcze są szparagi....
Mi z poniższych składników wyszły 3 porcje, a kokilki mam dość spore. Trzeba pamiętać że masa podczas pieczenia nieco unosi się do góry, nie można zatem wypełniać kokilek po same brzegi.
Składniki dla 2-3 osób:
- 4-6 plasterków szynki parmeńskiej lub podobnej
- 4-6 zielonych szparag
- 3 duże jajka
- 1/4 szklanki śmietany kremówki 30%
- 50 g sera koziego w roladzie lub camembert lub żółtego gruyere lub parmezan
Do podania: świeży tymianek oraz oliwa z oliwek.
Piekarnik rozgrzać do 200*C.
Przygotować kokilki, wyłożyć każdy 2 plasterkami szynki parmeńskiej.
Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce, odkroić końcówki i odłożyć na bok. Resztę szparag pokroić na drobne plasterki (około 3mm), odłożyć.
Jajka wbić do miski, dodać śmietanę roztrzepać trzepaczką lub widelcem, posolić, popieprzyć. Dodać pokruszony/pokrojony na drobne kawałki, starty ser, wymieszać.
Masę przelać do kokilek, dodać najpierw pokrojone szparagi, a na koniec łebki.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać 15 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, odczekać około 3 minut aż nieco przestygnie.
Można podawać w kokilkach lub wyjąć.
Polać oliwą i posypać świeżym tymiankiem.
Podawać ze świeżym pieczywem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz