sobota, 6 czerwca 2015

Jajka ze szparagami zapiekane w kokilkach



Kolejna propozycja na udane śniadanko - jajka w towarzystwie szparag i szynki parmeńskiej.
Już po raz kolejny okazało się że jest to świetne połączenie....

Szczerze polecam na wykonanie póki jeszcze są szparagi....
Mi z poniższych składników wyszły 3 porcje, a kokilki mam dość spore. Trzeba pamiętać że masa podczas pieczenia nieco unosi się do góry, nie można zatem wypełniać kokilek po same brzegi.



Składniki dla 2-3 osób:
  • 4-6 plasterków szynki parmeńskiej lub podobnej
  • 4-6 zielonych szparag
  • 3 duże jajka
  • 1/4 szklanki śmietany kremówki 30%
  • 50 g sera koziego w roladzie lub camembert lub żółtego gruyere lub parmezan
Do podania: świeży tymianek oraz oliwa z oliwek.

Piekarnik rozgrzać do 200*C.


Przygotować kokilki, wyłożyć każdy 2 plasterkami szynki parmeńskiej.

Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce, odkroić końcówki i odłożyć na bok. Resztę szparag pokroić na drobne plasterki (około 3mm), odłożyć.


Jajka wbić do miski, dodać śmietanę roztrzepać trzepaczką lub widelcem, posolić, popieprzyć. Dodać pokruszony/pokrojony na drobne kawałki, starty ser, wymieszać.
Masę przelać do kokilek, dodać najpierw pokrojone szparagi, a na koniec łebki.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać 15 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, odczekać około 3 minut aż nieco przestygnie.

Można podawać w kokilkach lub wyjąć.

Polać oliwą i posypać świeżym tymiankiem.
Podawać ze świeżym pieczywem.


Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz