sobota, 2 sierpnia 2014

Dżem figowy, klasyczny


 
No i udało mi się znaleźć także fioletowe figi.
Te są zdecydowanie moimi NAJ...
....słodziutkie, soczyste.... mogę zjeść ich całą stertę :)
 
Ale oszczędziłam ich nieco żeby zrobić taki najzwyklejszy dżem,  bo one są tak pyszne same w sobie, że najlepiej nic do nich nie dodawać...

Ale jeśli chcecie zrobić z nich coś jeszcze innego to polecam zapiekaną figę oraz sałatkę. Także przepyszne.
 
I  niestety jest to mój ostatni wyrób w Portugalii podczas tych wakacji,  czas wracać do domu..... 


Składniki na 750ml dżemu:
  • 1kg fig
  • 1/2 szklanki cukru (ja dałam tylko tyle, a może nawet aż, bo moje figi były bardzo słodkie)
  • sok wciśnięty z połowy cytryny


Figi dokładnie umyć i osuszyć.  Każdą figę podzielić na mniejsze części,  figę przekroić na pół,  każdą połówkę na trzy i to na 2 lub 3 części w zależności od wielkości fig.
Wrzucać do garnka.
Zasypać cukrem,  delikatnie wymieszać i zostawić na 2h.

Po tym czasie dodać do fig sok wciśnięty z połowy cytryny,  nastawić na ogień i zagotować. Po tym czasie zmniejszyć ogień do minimum i gotować przez kolejne 30 minut,  cały czas mieszając - dżem gęstnieje więc łatwo teraz może się przypalić.

Jeśli robimy dżem metodą dwudniową to teraz go wyłączamy, studzimy i wstawiamy na noc do lodówki.  Następnego dnia ponownie dżem nastawiamy do zagotowania, zmniejszamy ogień i na małym ogniu gotujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji (u mnie trwały to tylko pół godziny), oczywiście cały czas mieszamy żeby się nie przypalił?
Jeśli chcemy dżem zrobić w jeden dzień to tak długo gotujemy go na małym ogniu, aż będzie wystarczająco gesty.  Pamiętajcie ze dżem jeszcze nieco tężeje po wystudzeniu.

Słoiki sterylizujemy i pasteryzujemy zgodnie z instrukcją jaka jest na przykład w przepisie na dżem figowy z pomarańczową nutką.  

Smacznego!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz