niedziela, 10 sierpnia 2014

Jogurtowe ciasto ze śliwkami



Jestem zwolenniczką jogurtu naturalnego, praktycznie dodaję go wszędzie gdzie to możliwe, często zastępuje nim śmietanę...
Jogurt oczywiście robię sama w swojej jogurtownicy :)

Zatem często i wypieki są jogurtowe, oto jeden z nich...
Wychodzi z niego bardzo dobre ciasto jogurtowe oraz bardzo dobre ciasto ze śliwkami :)

A wiecie co jeszcze jest niesamowite, ciasto robi się ekspresowo, bez użycia miksera, tylko za pomocą widelca!

Zróbcie je koniecznie!



Składniki:

  • 295 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 g drobnego cukru
  • 2 jajka
  • 50 g płynnego miodu lub golden syropu
  • 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego lub greckiego
  • 150 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego

Ponadto:
  • 1 kg śliwek
  • cukier puder do oprószenia


Śliwki umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na połówki, usunąć pestki.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodą przesiać, dodać cukier i wymieszać wszystko razem.

Do drugiego, nieco większego naczynia wbić jajka, dodać miód lub golden syrop, jogurt, olej. Wszystko wymieszać widelcem do połączenia. Dodać suche składniki i wymieszać widelcem, tylko do połączenia.

Piekarnik nastawić na 175ºC.

Formę o minimalne średnicy 25cm (ja zrobiłam w prostokątnej 30x25cm, im mniej ciasta a więcej śliwek tym ciasto lepsze ::) wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto, wyrównać.
Na wierzch poukładać gęsto, jedna obok drugiej, rozcięciem do góry śliwki.

Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut, do suchego patyczka. Długość pieczenia może zależeć od soczystości owoców, grubości ciasta.
Ciasto wyjąć od razu z piekarnika, chwilę ptrzestudzić w formie a następnie wyjąć na talerz/paterę. Lekko ciepłe lub zimne posypać cukrem pudrem i podawać.


Smacznego.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz