Jako uzupełnienie dżemu i fig zapiekanych pojawiła się także sałatka.
Moje serce podbiła.
Idealne połączenie fig z kozim serem uzupełnione słodko kwaśnym sosem.
Zachęcam do wypróbowania.
Składniki dla 2 osób:
- 2 garście szpinaku baby
- 2 figi
- serek kozi typu rolada
- sól, pieprz
Sos:
- 2 łyżeczki płynnego miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Szpinak umyć, oderwać same listki, większe liście przerwać na pół.
Osuszyć ręcznikiem papierowym, wrzucić do miski.
Ser kozi pokroić na półplasterki.
Figi delikatnie umyć i osuszyć, także pokroić na półplasterki
Ser i figi dodać do szpinaku, posolić i popieprzyć.
Składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszać, zalać sałatkę i delikatnie wszystko ze sobą wymieszać.
Dobrze smakuje podana z grzankami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz