czwartek, 28 sierpnia 2014

Frittata z pomidorami i mozzarellą



Bardzo ciekawa propozycja na kolejną frittatę...
Z dodatkiem pomidorów, mozzarelli i bazylii....
Bardzo smaczna.



Składniki na 2 osoby:

  • 4 jajka
  • 3 łyżki mleka
  • 1 mały ząbek czosku
  • 2 pomidory
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 125 g mozzarelli
  • garść bazylii
  • 1 łyżka masła

Piekarnik nagrzać do 180 i przygotować patelnię (o średnicy około 20cm), którą będzie można wstawić do piekarnika.

Pomidory sparzyć i obrać ze skóry, pokroić na ćwiartki, wykroić szypułki, pokroić na większe kwadraty, ułożyć na talerzu, posolić, popieprzyć, skropić octem balsamicznym i oliwą.


W misce roztrzepać rózgą jajka z mlekiem, posolić, popieprzyć dodać wyciśnięty czosnek. Do miski zetrzeć na dużych oczkach mozzarellę, włożyć połowę poszarpanych liści bazylii, wymieszać.

Patelnię rozgrzać z 1 łyżką masła. Wlać masę jajeczną, podsmażyć, nie mieszając, przez około 2 minuty (aż masa zacznie bulgotać po brzegach). Następnie rozłożyć równo pomidory i wstawić do piekarnika.
Piec przez około 15 minut, do całkowitego ścięcia masy. Wyjąć posypać resztą bazylii, podawać z oliwą z oliwek, świeżym pieczywem lub grzankami z masłem czosnkowym i żółtym serem.


Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz