Jeśli nie macie pomysłu i zbyt dużo czasu na przygotowanie i wymyślanie co zrobić na obiad to gorąco polecam Wam to danie.
Bardzo szybki w przygotowaniu....
Ale także bardzo nietypowe połączenie :)
..na pewno uratuje nie jeden głodny brzuszek :)
Bardzo szybki w przygotowaniu....
Ale także bardzo nietypowe połączenie :)
..na pewno uratuje nie jeden głodny brzuszek :)
Składniki dla 4 osób:
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 2 cebule szalotki
- 1/2 łyżki masła
- 1 łyżka oleju
- 1/3 szklanki cydru jabłkowego
- 1/3 szklanki śmietany kremówki 30%
- 1 łyżka świeżego tymianku (lub 1 łyżeczka suszonego)
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- 2 twarde jabłka
- 1/2 łyżki cukru
- 1 łyżka masła
Pokroić na około 2-3 cm plastry, lekko rozbić, posolić, popieprzyć, odłożyć.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
Jabłka umyć, obrać ze skórki, pokroić na ósemki, wyciąć gniazda nasienne. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, włożyć jabłka na patelnię, oprószyć cukrem, smażyć do zarumienienia i następnie przekręcić na drugą stronę i także smażyć do zarumienienia. Zestawić z ognia i odstawić na bok.
Na drugiej, większej, patelni rozgrzać 1/2 łyżki masła z 1 łyżką oleju. Smażyć polędwicę z każdej strony po 2 minuty, jak polędwica będzie na drugiej stronie obłożyć ją cebulą. Smażyć 2 minuty i następnie dodać cydr, śmietanę i tymianek, delikatnie zamieszać i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować około 3 minut.
Polędwicy nie można za długo gotować ponieważ robi się bardziej sucha im dłużej ją gotujemy/smażymy/pieczemy. Jeśli trzeba posolić sos.
Na wierzch wyłożyć wcześniej przygotowane jabłka i zanurzyć je do połowy w sosie. Posypać na wierzch świeżo zmielonym pieprzem.
Podawać z upieczonymi ziemniaczkami, makaronem lub ryżem, także świetnie będą pasować do tego kopytka.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz