Oto szybka, bardzo szybka jogurtowa babka cytrynowa.
....miałam nic nie piec do domu, ale jednak...
..żeby było na podwieczorek, do herbatki :)
Jest ekspresowa w wykonaniu, bez miksera, możecie równie dobrze zrobić z niej małe muffinki czy babeczki.
- 190 g naturalnego jogurtu
- 115 g roztopionego masła
- 2 duże jajka
- skórka otarta z 1 cytryny
- 225 g mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 150 g drobnego cukru do wypieków
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W naczyniu wymieszać jogurt z roztopionym i lekko przestudzonym masłem. Dodać jajka, skórkę z cytryny i roztrzepać.
Do składników mokrych dodać przesianą mąkę z sodą, solą i cukrem. Wymieszać rózgą tylko do połączenia się składników i uzyskania gładkiej masy, nie dłużej.
Formę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Przełożyć do niej ciasto, powinno być maksymalnie do 3/4 wysokości formy.
Piec w temperaturze 170ºC przez 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Jeśli pieczecie w formie muffinek to 25 minut pieczenia wystarczy.
Lekko przestudzić, wyjąć z formy. Udekorować lukrem.
Lukier cytrynowy:
- szklanka cukru pudru
- 2 łyżki soku z 1 cytryny
Cukier rozetrzeć z sokiem z cytryny. Gęstość lukru regulować przez dodatek soku (jeśli lukier będzie zbyt gęsty) lub cukru pudru (jeśli będzie zbyt rzadki).
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz