środa, 23 kwietnia 2014

Herbatniczki




...a dzisiaj postanowiłam zrobić dziewczynkom niespodziankę...
....pomoc mamusi :) i to jakimi foremkami!

Ciasto bardzo łatwe w zrobieniu, miło się wałkuje i wyciska, pod warunkiem, że jest dobrze schłodzone.
Zabawy było co nie miara...
Na próbę zrobiłam z połowy porcji i jakież było nasze rozczarowanie jak ciasta do wycinania zabrakło....

W smaku bardzo dobre herbatniczki, pewnie będą idealne do herbatki czy kakao...

Z połowy porcji poniższych składników wyszło nam około 40 herbatniczków.

A ta foremka sowa została nazwana przez producenta - Hugo :)
Zatem ciasteczka te dedykujemy małemu Hugo :) - jak tylko podrośniesz i będziesz mógł je jeść upieczemy specjalną porcję dla Ciebie :)




Składniki 

  • 225 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 1/2 szklanki golden syropu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 roztrzepane jajko
  • 4 szklanki mąki
  • 1/4 łyżeczki soli



Masło utrzeć mikserem na białą, lekką masę, dodać cukier i miksować około 3 - 5 minut, do dokładnego połączenia. Dodać golden syrup, sok z cytryny, wanilię, jajko, miksując na najwyższych obrotach. Dodać mąkę i sól, zmiksować.
Z ciasta ulepić kulę, owinąć w folię i schłodzić przez 1 godzinę w lodówce.
Po tym czasie wyjąć z lodówki kawałek ciasta do wałkowania, resztę zostawić w lodówce bo ciasto szybko się ociepla a wtedy źle wałkuje i wycina. Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm, delikatnie podsypując mąką (podsypywać jak najmniej aby ciasteczka nie były twarde po upieczeniu), wycinać ciasteczka. U mnie świetnie sprawdziła się tu stolnica silikonowa i wałek silikonowy - nie trzeba było w ogóle podsypywać mąką.
Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub na macie silikonowej.  Można układać blisko siebie gdyż ciasteczka prawie w ogóle nie rosną.
Piec w temperaturze 180ºC przez 10 - 12 minut lub do zarumienienia brzegów.Czas pieczenia zależy od wielkości ciasteczek. Moje po 9 minutach były już do wyjęcia.
Wystudzić na kratce. 
Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.


Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz