Jeśli lubicie smak cytrynowy to zróbcie go koniecznie.
Samego używamy go jako dodatek do naleśników, ciasteczek, przekładamy nim małe beziki ale także używam go jako część innych deserów czy ciast. Myślę że często będziecie go mogli u mnie spotkać.
Składniki na około 1,5 szklanki:
- 2 duże jajka
- 2 żółtka
- 160g drobnego cukru
- 80g masła
- otarta skórka oraz sok wyciśnięty z 2 cytryn
W garnuszku roztrzepać (najlepiej rózgą do ubijania) jajka, żółtka i cukier do połączenia. Postawić na kuchence i na małej mocy palnika podgrzewać cały czas mieszając. Dodać masło, skórkę i sok z cytryny, cały czas gotując. Mieszać do zagotowania i do momentu aż krem zgęstnieje i będzie miał gładką konsystencję. Zdjąć z palnika i jeszcze ciepły przecedzić przez sitko do słoiczka. Zamknąć.
Przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
...ciekawe czy przecedzając nieco go spróbowaliście....mam nadzieję, że Wam posmakował....
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz