Jako że Emilka na diecie lekkostrawnej, chciałam jej nieco urozmaicić tą kuchnię znajdując taki oto przepis....
Pulpeciki bardzo smaczne a do tego zdrowe.
Dobre zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych, nie tylko na diecie.
Składniki na dwa dni obiadu dla 3-4 osób:
- 180 g kaszy jaglanej
- 500 g mielonego mięsa z indyka (może być i kurczak)
- 1/2 szklanki rodzynek (małych)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka masła
- pęczek natki pietruszki lub kopru
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 3 szklanki bulionu mięsnego lub warzywnego
- 2 czubate łyżki przecieru pomidorowego
Wsyp kaszę do sitka i przepłucz zimną wodą a następnie wrzątkiem - dzięki temu kasza nie będzie miała gorzkiego smaku. Do garnka wlej 2 i 1/4 szklanki wody, zagotuj, nie sól, dodaj kaszę i gotuj na średnim ogniu przez 10 minut, mieszając co jakiś czas. Wyłącz ogień, do kaszy dodaj łyżeczkę masła i posól ją, wymieszaj, przykryj i odstaw na 10 minut. Po tym czasie odkryj i odstaw do ostygnięcia.
W tym czasie posiekaj natkę/koper, rodzynki pokój na mniejsze kawałki.
Do mielonego mięsa dodaj przestudzoną kaszę, natkę/koper, rodzynki i jajko. Dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Z masy formuj niewielki pulpety, takie wielkości orzecha włoskiego. Masa będzie się kleić do rąk, zatem zwilżaj ręce zimną wodą co jakiś czas.
Zagotuj bulion i wrzucaj do niego po kilka pulpetów, tak aby swobodnie pływały. gotuj je 3 minuty, następnie wyjmuj i odkładaj na talerzyk obok. Ugotuj tak wszystkie pulpety. Po ugotowaniu wszystkich pulpetów dodaj do bulionu koncentrat pomidorowy i gotuj przez 5 minut.
Po tym czasie włóż pulpety go garnka i gotuj w sosie prze 3-4 minuty.
Pulpety podawaj z ziemniakami lub ryżem i dowolną surówką.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz