wtorek, 15 kwietnia 2014

Sernik z mango


Z sernikami też mam pewną historię...
Nigdy, w czasach dzieciństwa i do całkiem niedawna, nie przepadałam, przepraszam, wręcz nie lubiłam serników.
Nie pasowała mi ich konsystencja i smak.
Może ze dwa razy zjadłam sernik, który by mi nieco smakował....
...aż do momentu kiedy na ostatnie święta Bożego Narodzenia zrobiłam sernik tak naprawdę dla gości....
...i okazało się, że sernik może być dobry... baaaa on był powalający...
...i na pewno Wam go przedstawię...

A tymczasem... sernik z mango... zrobiłam go bo zalegało mi w lodowce wiaderko z 1kg sera i trzeba było coś wymyślić i całkiem przypadkiem trafiłam na przepis na ten właśnie sernik.... 
A że był z mango to długo nie trzeba  było mnie namawiać, w końcu mango to jeden z moich NAJ owoców.
Sernik ten jest z dodatkiem Mango Puree dostępnym w sklepach z indyjskimi produktami spożywczymi. W przeciwieństwie do mango kupowanego w Polsce jest zrobione z dojrzałych owoców i jego smak jest naprawdę bardzo dobry.

Sam sernik jest bardzo puszysty, delikatny i rozpływa się ustach a smak mango jest lekko wyczuwalny, do tego prawie w ogóle nie jest słodki.
Jest po prostu idealny.
A myślę, że jeśli Wam jeszcze powiem, że robi się go ekspresowo to dacie się namówić...


Składniki:
  • 1kg twarogu w wiaderku
  • 6 jajek
  • 200g cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 500g mango puree (300g do masy, 200g do polewy)
  • 2 łyżki śmietany 36%
  • 150g biszkoptów na spód (zmiksowanych na proszek)


Rozgrzać piekarnik do 180ºC.

Przygotować tortownicę o średnicy 26cm (mniejsza będzie za mała bo w tej wychodzi sernika po brzegi, nieco większa będzie dobra, tylko sernik będzie ciut niższy). Wyłożyć ją całą papierem do pieczenia. Ja sobie pomagam spinaczami do bielizny, przypinam nimi papier do tortownicy żeby nic mi nie jeździło. Oczywiście odczepiam je przed pieczeniem. Papier delikatnie posmarować masłem - dno i brzegi.

Na dno tortownicy wysypać biszkopty zmiksowane na proszek i wyrównać.

W misie miksera miksować ser na małych obrotach dodając powoli, partiami, cukier, następnie dodać po jednym jajku, wciąż wolno miksując, dodawać powoli mango puree. Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną i miksować już tylko do połączenia składników, czyli nie długo.

Powstałą masę wlać do tortownicy, powoli aby nie zrobić dziur w biszkoptach.


Ciasto wstawić do piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 150ºC i piec w niej 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120ºC i piec sernik przez 2h. Na 15 minut przed końcem pieczenia mieszamy pozostałe 200g mango puree z 2 łyżkami śmietany i wlewamy na wierzch sernika. Pieczemy już tylko 15 minut.
Po tym czasie wyłączamy piekarnik i sernik studzimy w lekko uchylonym piekarniku - dosłownie 2-3cm.
Po wystudzeniu chłodzimy sernik prze noc w lodówce, wciąż w tortownicy.

Rano można się już do niego dobrać i przełożyć na paterę.

Można podawać z plastrami świeżego, dojrzałego mango.


Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz