Bardzo lubię pierniczki
zarówno je robić jak i jeść.
Zazwyczaj pierniczki
robię na Święta Bożego Narodzenia i zaczynam z nimi pracę dużo
wcześniej gdyż ciasto musi swoje "poleżakować" zanim powstanie z
nich wypiek a i upieczone muszę swoje odleżeć aby były wyśmienite.
Te są inne, robi się je
ekspresowo i ekspresowo znikają :)
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 2 duże jajka
- 130 g cukru pudru
- 100 g roztopionego masła i lekko przestudzonego
- 100 g miodu
- 1 łyżka przyprawy korzennej
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wszystkie składniki wsypać do miski i wyrobić
mikserem. Ciasto jest dość klejące, ale nie dodawać więcej mąki.
Ciasto wyłożyć z miski na obsypaną mąką stolnicę,
obsypać też ciasto mąką z góry (żeby się nam nie kleiło) i rozwałkować wałkiem
na grubość 4 mm (nie cieniej).
Rozgrzać piekarnik do 180ºC, może być termoobieg.
Wykrawać różne kształty pierniczków i od razu po
wykrojeniu układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niedużych
odległościach od siebie.
Piec przez około 10 minut. Studzić na kratce. Ja
zostawiłam je na kratce, przykryte lnianą ściereczką na całą noc aby nieco
złapały wilgoci z powietrza.
Rano przygotowałam lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 - 3 łyżki wrzącej wody
Cukier puder przesypać do miseczki i dodać wrzątku.
Utrzeć dokładnie grzbietem łyżki do otrzymania gładkiej polewy lukrowej. Jeśli
lukier będzie zbyt gęsty - dodać więcej wody, jeśli zbyt rzadki - więcej cukru
pudru.
Ja swoje pierniczki maczałam w lukrze, tylko górę,
trzymając pierniczek za brzegi zamaczałam w miseczce. Następnie odkładałam z
powrotem na kratkę aby dobrze wyschły. Następnie zabarwiłam pozostały lukier
barwnikiem, kolorowy lukier przełożyłam do pisaka i robiłam różne zygzaki i wzorki.
Jeśli zdecydujecie się na kolorowy lukier musicie koniecznie
poczekać dłuższą chwilę, aż biały dobrze wyschnie bo inaczej kolorowy nieco się
rozleje i nie będzie już taki ładny.
Jak lukier wyschnie przełożyć do pojemnika lub puszki.
Pierniczków z powyższego przepisu wychodzi koło 60
sztuk, pozostają miękkie przez wiele tygodni.
Przepis jest naprawdę bardzo łatwy, wykonanie szybkie
a efekt powalający.
Zatem zachęcam do wypróbowania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz