Te ciasteczka kusiły mnie od dawna, to chyba przez ich wygląd :)
A więc zaopatrzyłam się w odpowiednie foremki i są :)
Nie wiem jak smakują oryginalne ale te są obłędne.
Ponieważ oryginalne są z dżemem porzeczkowym to takie też zrobiłam, ale dla porównania zagościły też z dżemem malinowym...
Spróbowałam obu, ale nie powiem Wam które lepsze, bo obie wersje bardzo dobre.
Można je przekładać różnymi masami i różnymi dżemami.
Składniki na około 35 sztuk:
- 170 g masła, zimnego
- 1 szklanka cukru pudru
- skórka otarta z jednej cytryny
- skórka otarta z dwóch pomarańczy
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- pół łyżeczki soli
- 3 żółtka
- 1 i 1/2 szklanki zmielonych migdałów
Dodatkowo:
Wszystkie składniki na
ciastka szybko zagnieść lub wyrobić w malakserze, owinąć w folię i włożyć do
lodówki na 1 godzinę.
Po wyjęciu z lodówki
ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm, mocno podsypując mąką. Wykrawać ciasteczka
całe i z okienkiem.
Układać na blaszce
wyłożonej papierem, w niewielkich odległościach od siebie. Schłodzić w lodówce
przez 30 minut.
Piec około 12 - 15 minut
w temperaturze 165ºC. Studzić na kratce.
Po wystudzeniu ciasteczka
z okienkiem oprószyć cukrem pudrem, na całe nałożyć dżem i przykryć oprószonymi.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz