Bułeczki - ulubionych wersji mamy kilka.
Te są mieszanką pszennej i orkiszowej mąki (obie jasne) z dodatkiem siemienia lnianego.
Robi się je szybko, więc są zawsze deską ratunkową gdy chleb zniknie niespodziewanie a nie ma już czasu na robienie nowego.
...i nie wiem w sumie dlaczego ale bułeczki są baaaardzo lubiane przez moich domowników...
....zwłaszcza takie świeżutkie na wspólne sobotnie śniadanko :)
Składniki na 12 bułeczek:
- 300 ml wody
- 1 łyżka miękkiego masła
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka soli
- 250 g mąki pszennej
- 250 g maki orkiszowej jasnej
- 20 g świeżych drożdży
- opcjonalnie: 3-4 łyżeczek nasion np siemię lniane, kminek, czarnuszka
Do posmarowania: jajko rozbełtane z 1 łyżką mleka
Do posypania: nasiona słonecznika, dyni, siemię lniane, sezam, mak
Drożdże zasypać łyżeczką cukru, dodać 3 łyżki letniej wody i odstawić na 10 minut.
Następnie dodać pozostałe składniki, zagniatając gładkie ciasto.
Ciasto przełożyć do miski delikatnie posmarowanej olejem roślinnym, przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 h.
^^^^^^^^^^
Jeśli korzystacie z maszyny do chleba należy wrzucić do niej wszystkie składniki w kolejności podanej powyżej. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciast drożdżowych/chleba.
^^^^^^^^^
Z wyrośniętego ciasta uformować 12 bułeczek. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 200 st C.
Przed samym włożeniem do piekarnika bułki posmarować jajkiem i posypać dodatkami.
Piec 10-12 minut.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz