piątek, 14 listopada 2014

Puszyste paluchy śniadaniowe



Dawno nie było tu dobrych bułeczek :)
Zatem na pyszne, smaczne i świeżutkie kanapeczki do szkoły przygotowałam takie oto "paluchy"....
Tak celem miały być zgrabne paluchy śniadaniowe.... 
...ale nieco bardziej wyrosły i zrobiły się mniej zgrabne, ale za to bardzo puszyste i apetyczne :)
Szczerze mówiąc, aż miło robiło mi się z nich kanapki :)
A dziewczynki rano powiedziały "wow" jak zobaczyły takie apetyczne drugie śniadanko 

Jeśli macie ochotę na takie oto pyszności, zachęcam do wykonania własnych bułeczek :)



Składniki na 12 podłużnych bułeczek:
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 110 g miękkiego masła
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 12 g suchych drożdży

Ponadto:  1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania oraz sezam/mak do posypania


Wszystkie składniki w kolejności podanej miksować mikserem z końcówką haka.
Ciasto wyrobić dokładnie do uzyskania jednolitej gładkiej masy, przykryć miskę ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.

Następnie ciasto delikatnie wyłożyć na stolnicę.

Podzielić na 10 równych części. Z ciasta formować podłużne bułeczki, oczywiście możecie z nich zrobić okrągłe bułeczki, będą nieco mniejsze i wówczas wyjdzie Wam około 16 bułeczek. Gotowe paluchy układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie.
Przykryć ściereczką i odstawić na 45 minut do ponownego wyrośnięcia.

W tym czasie nagrzać piekarnik do 180ºC.

W niewielkiej miseczce roztrzeopać 1 jajko z 1 łyżką mleka.

Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem z mlekiem i posypać ziarnami. Od razu wstawić do piekarnika i piec 20-25 minut, do zezłocenia.

Po upieczeniu wyjąc bułeczki z piekarnika i ostudzić na kratce.



PYSZNEGO ŚNIADANKA! :)
















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz