...zrobienie Panna Cotta'y chodziło mi po głowie jeszcze jak były świeże owoce...
Ale zawsze robiłam coś innego...
Przyszedł więc czas, niestety nie ze świeżymi owocami, ale smak powalający.
Przygotowana z serkiem mascarpone i wanilią....
...podana z frużeliną malinową...
Baaardzo dobry deser - lekki i apetyczny...
Gdyby nie to, że w zanadrzu była beza kajmakowa każdy miałby ochotę na dodatkową porcję.....
Przygotowałam w plastikowych foremkach do galaretek i innych deserów, dobrze je szykować w plastikowych lub silikonowych pojedynczych foremkach o jakimś ładnym wzorze!
Bo kształt też ma znaczenie :)
Przepyszny! Spróbujcie zrobić.
Składniki na 4-6 porcji:
- 200 ml śmietany kremówki 36%
- 50 ml mleka
- 1 laska wanilii
- 80 g cukru
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżeczki żelatyny
Śmietanę kremówkę, mleko, cukier, ziarenka wyskrobane z laski wanilii włożyć do rondelka. Laskę wanilii po usunięciu ziarenek dorzucić do naszej mieszanki. Nastawić na średniej mocy palnik i zagotować, po zagotowaniu od razu zdjąć z palnika. Usunąć laskę wanilii.
Żelatynę zalać 1/4 szklanki gorącej wody, wymieszać do rozpuszczenia żelatyny, odstawić.
Wszystkie przygotowane składniki (mascarpone, masa śmietanowa, żelatyna) włożyć do misy miksera i zmiksować do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
Przełożyć do foremek, wstawić do lodówki. Chłodzić przez kilka godzin lub całą noc.
Podawać z frużeliną, sosem owocowym lub świeżymi owocami.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz