poniedziałek, 24 listopada 2014

Panna Cotta z mascarpone



...zrobienie Panna Cotta'y chodziło mi po głowie jeszcze jak były świeże owoce...
Ale zawsze robiłam coś innego...
Przyszedł więc czas, niestety nie ze świeżymi owocami, ale smak powalający.
Przygotowana z serkiem mascarpone i wanilią....
...podana z frużeliną malinową...
Baaardzo dobry deser - lekki i apetyczny...
Gdyby nie to, że w zanadrzu była beza kajmakowa każdy miałby ochotę na dodatkową porcję.....

Przygotowałam w plastikowych foremkach do galaretek i innych deserów, dobrze je szykować w plastikowych lub silikonowych pojedynczych foremkach o jakimś ładnym wzorze! 

Bo kształt też ma znaczenie :)

Przepyszny! Spróbujcie zrobić.



Składniki na 4-6 porcji:

  • 200 ml śmietany kremówki 36%
  • 50 ml mleka
  • 1 laska wanilii
  • 80 g cukru
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżeczki żelatyny
Śmietanę kremówkę, mleko, cukier, ziarenka wyskrobane z laski wanilii włożyć do rondelka. Laskę wanilii po usunięciu ziarenek dorzucić do naszej mieszanki. Nastawić na średniej mocy palnik i zagotować, po zagotowaniu od razu zdjąć z palnika. Usunąć laskę wanilii.

Żelatynę zalać 1/4 szklanki gorącej wody, wymieszać do rozpuszczenia żelatyny, odstawić.

Wszystkie przygotowane składniki (mascarpone, masa śmietanowa, żelatyna) włożyć do misy miksera i zmiksować do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
Przełożyć do foremek, wstawić do lodówki. Chłodzić przez kilka godzin lub całą noc.

Podawać z frużeliną, sosem owocowym lub świeżymi owocami.

Smacznego.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz