środa, 19 listopada 2014

Polędwica wieprzowa rolowana z suszoną śliwką i camembert'em



To zdecydowanie jedno z lepszych dań z polędwicy wieprzowej!
Rolada z polędwiczki, nadziana suszoną śliwką z przyprawami i kawałkiem sera camembert, a całość zawinięta w szynkę parmeńską!
Jako dodatek sałatka z roszponki i mandarynki....
...dla uzupełnienia ryż paraboloid z ryżem dzikim....
Dla dorosłych koniecznie z sosem śliwkowym na bazie wina...
...echom i achom końca nie ma!



Składniki dla 4 osób:
  • 1 polędwiczka wieprzowa (około 400 g)
  • sól oraz pieprz
  • szynka parmeńska lub szwarwaldzka (lub podobna)
  • 1 łyżka masła + 1 łyżka oliwy

Składniki na nadzienie:
  • 16 sztuk suszonych śliwek
  • 1 łyżeczka suszonego estragonu
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka powideł śliwkowych
  • skórka otarta z 1/2 mandarynki
  • 70 g sera camembert
Składniki na nadzienie wymieszać w niewielkiej miseczce. Odstawić.
Ser camembert pokroić na półplsterki.  

Polędwicę umyć, osuszyć, odkroić włókna.

Pokroić na 1,5cm plastry, rozbić tłuczkiem na cienkie plastry, posolić, popieprzyć. Mi wyszło 8 kawałków.


Na każdym kawałku polędwicy położyć 2 śliwki z naszego nadzienia oraz 1 kawałek sera. zwijać w roladę. Roladę owinąć w 1 plasterek szynki parmeńskiej.
Odstawić. 

Sos:

  • 250 ml czerwonego wina wytrawnego lub półwytrawnego
  • 4 łyżki powideł śliwkowych
  • 2,5 łyżeczki przyprawy korzennej
  • skórka otarta z 1 mandarynki
  • pieprz
Wszystkie składniki włożyć do szerokiego rondelka, wymieszać, zagotować. Gotować około 5 minut lub do czasu, aż sos zgęstnieje. Odstawić z ognia.

Sałatka z roszponki:
  • opakowanie roszponki (150g)
  • 2-3 mandarynki
  • 150 g czerwonych winogron
  • sos: 4 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżeczki miodu, sól, pieprz

Składniki sosu wymieszać do dobrego połączenia, wlać na dno miski w której będzie podawana sałatka.
Roszponkę umyć, osuszyć. Wrzucić do miski.
Mandarynkę obrać podzielić na cząstki, jeśli mandarynka jest dość duża cząstki przekroić na połówki, dodać do roszponki. Winogrona umyć osuszyć, przekroić na pół, dodać do sałatki. 

Sałatkę wymieszać dopiero przed samym podaniem.


Rozgrzać patelnię z 1 łyżką masła i oliwy.
Przygotowane roladki z polędwicy układać na gorącą patelnię. Smażyć 5 minut z jednej strony, przewrócić na drugą stronę i smażyć kolejne 5 minut, następnie obsmażyć każdy bok - po 2 minuty.
Jeśli potrzeba to smażyć jeszcze przez dosłownie chwilkę.

Zdjąć z ognia i podawać z podgrzanym sosem śliwkowym i sałatką.
Idealnie pasuje do nich ryż ugotowany na sypko - może być paraboild.




Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz