...całkiem przypadkiem w moim ulubionym gospodarstwie rolnym spróbowałam pesto ze szczypiorku czosnkowego, tak mi zasmakowało, że kupiłam ten szczypior od razu :)
Nie bardzo wiedziałam co z tymi kwiatkami...
...zmielić? ...wyrzucić?
Zapytałam więc panią sprzedającą :)
I co usłyszałam....
...zmielić w ostateczności, broń boże nie wyrzucać....
...więc posłużyło do zjadliwej dekoracji :)
Niezwykle przepyszne pesto!
Idealny na świeżutkie pieczywo!
Świetnie pasuje do szkolnej kanapki z twarożkiem lub pastą jajeczną!
Mojej dziewczyny były zachwycone i pesto zniknęło w mig ku mojemu zdziwieniu...
- 100 g szczypiorku czosnkowego (około 2 pęczków)
- 1/2 szklanki nasion słonecznika
- 1/4 szklanki oliwy
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- sok z 1/2 cytryny
- 1/2 łyżeczki cukru
- szczypta soli
Z pęczka szczypiorku usunąć łodyżki mające kwiaty, odłożyć na bok.
Szczypior drobno posiekać - będzie lepiej się później się miksował.
Szczypior drobno posiekać - będzie lepiej się później się miksował.
Wszystkie składniki wrzucić do miski i zmiksować blenderem ręcznym a gładką masę.
Przełożyć do miseczki. Od łodyżek które odożyliśmy odciąć/oderwać same kwiaty i posypać nimi wierzch pesto.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz