środa, 26 października 2016

Ciasteczka z granolą



Jeśli macie w domu duże zapasy granoli, a jeśli nie macie to zróbcie koniecznie :),
to zachęcam do wykonanie tych prostych, dobrych i zdrowych ciasteczek.
Będą idealne zarówno dla dzieci jak i dorosłych...
Doskonałe jako przekąska czy drugie śniadanie do szkoły!

Robi się je ekspresowo a dodatkowym plusem jest to, że tak naprawdę możesz dodać to co lubisz lub akurat masz w domu :)



Składniki na około 25 sztuk:
  • 1,5 szklanki granoli (ewentualnie kupne musli)
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1 szklanka płatków owsianych (zwykłych)
  • 1/2 szklanki mąki orkiszowej razowej (można dać pszenną razową lub ostatecznie użyć mąki białej czyli zwykłej pszennej lub jasnej orkiszowej)
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 130 g oleju kokosowego (roztopionego)
  • 2-3 łyżki płynnego miodu
  • 2 jajka (roztrzepane)
Opcjonalnie w zależności co miała Wasza granola można dodać: pestki słonecznika, posiekane orzechy/migdały, sezam, rodzynki/żurawinę.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 170*C.

Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać łyżką lub wyrobić ręką, masa zrobi się kleista.

Z ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając odległość pomiędzy.
Teraz za pomocą łyżeczki od herbaty spłaszczać i formować w okrągłe ciasteczka.

Wstawić do piekarnika i piec 10-13 minut do zrumienienia.
Od razu wyjąć, przez chwilę ostudzić na blasze a następnie przenieść na kratkę.

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz