Jeśli macie w domu duże zapasy granoli, a jeśli nie macie to zróbcie koniecznie :),
to zachęcam do wykonanie tych prostych, dobrych i zdrowych ciasteczek.
Będą idealne zarówno dla dzieci jak i dorosłych...
Doskonałe jako przekąska czy drugie śniadanie do szkoły!
Robi się je ekspresowo a dodatkowym plusem jest to, że tak naprawdę możesz dodać to co lubisz lub akurat masz w domu :)
Składniki na około 25 sztuk:
- 1,5 szklanki granoli (ewentualnie kupne musli)
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 1 szklanka płatków owsianych (zwykłych)
- 1/2 szklanki mąki orkiszowej razowej (można dać pszenną razową lub ostatecznie użyć mąki białej czyli zwykłej pszennej lub jasnej orkiszowej)
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 130 g oleju kokosowego (roztopionego)
- 2-3 łyżki płynnego miodu
- 2 jajka (roztrzepane)
Opcjonalnie w zależności co miała Wasza granola można dodać: pestki słonecznika, posiekane orzechy/migdały, sezam, rodzynki/żurawinę.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 170*C.
Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać łyżką lub wyrobić ręką, masa zrobi się kleista.
Z ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając odległość pomiędzy.
Teraz za pomocą łyżeczki od herbaty spłaszczać i formować w okrągłe ciasteczka.
Wstawić do piekarnika i piec 10-13 minut do zrumienienia.
Od razu wyjąć, przez chwilę ostudzić na blasze a następnie przenieść na kratkę.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz