Dawno nie było tutaj żadnego nowego sernika :)
...w domu też :)
Zatem w czwartek kupiłam ser nie wiedząc jeszcze jaki serniczek zafunduje na weekend.
Ale temat rozwiązał się w piątek, kiedy to podczas naszych pogawędek w pracy zeszło się na ciasta z dzieciństwa i Justyna powiedziała, że poprosiła mamę żeby upiekła jej ulubiony sernik - Isaura.
No tak!
Przecież miałam go zrobić!
W moim domu go nie robiłyśmy, ale wiele razy go jadłam, zatem czas zrobić go w końcu w domu.
Emilka wyjęła ser z lodówki, aby ogrzał się do temperatury pokojowej zanim wrócę z pracy.
I wieczorem serniczek był gotowy!
Jeszcze lekko ciepły został poddany pierwszej degustacji - był pychotka, z lekko ciepłym serem.... mniaaam...
Na zimno równie dobry!
Natalia jak go zobaczyła na paterze to spytała "...a to zebra? ...bo taka w paski" i to właśnie cały urok sernika Isaura, aby był jak zebra - w paski serowo-czekoladowe!
Składniki na ciasto czekoladowe:
- 1 szklanka mleka
- 125 g masła
- 2 czubate łyżki kakao
- 0,5 szklanki cukru
- 50 g gorzkiej czekolady
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
Mleko, masło, cukier, kakao i czekoladę umieścić w garnuszku i podgrzać. Cały czas mieszać do momentu całkowitego rozpuszczenia i dokładnego połączenia wszystkich składników. Zestawić z ognia, ostudzić.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać do niej żółtka i ostudzoną masę czekoladową, zmiksować ale tylko do połączenia składników.
Białka zostawić na później.
Składniki na masę serową:
- 750 g sera dwukrotnie mielonego (jeśli z wiaderka to polecam Wieluń, Piątnicę lub President)
- 4 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
- 2/3 szklanki drobnego cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 50 g roztopionego masła
Wszystkie składniki na masę serową muszą być w temperaturze pokojowej, zatem należy je wyjąć z lodówki przynajmniej na 2h wcześniej.
Wszystkie składniki na masę serową (za wyjątkiem białek) włożyć do misy miksera i zmiksować, bardzo krótko, tylko do połączenia składników.
Białka zarówno z masy czekoladowej jak i serowej ubić na sztywną pianę. Podzielić na pół, jedną dodać do ciasta czekoladowego, drugą do masy serowej i delikatnie wmieszać w obie masy.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 170*C.
Blachę o wymiarach 25x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód blachy wylać połowę masy czekoladowej, na nią wyłożyć kleksy z masy serowej zostawiając wolne miejsca, na masę serową i w wolne miejsca wyłożyć ciasto czekoladowe i ponownie serowe i czekoladowe i tak do skończenia się mas.
Blachę wstawić do piekarnika i piec około 1h.
Ciasto ostudzić w lekko uchylonym piekarniku.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz