Szybkie ciasto bez glutenu, bez cukru ale za to z cukinią :)
W cieście nie czuć jej ani nie widać wcale.
Ciasto, które możesz zjeść z czystym sumieniem :)
Nie ma co oszukiwać powstało bo miałam ochotę na coś słodkiego, zdrowego i zgodnego z moją dietą :)
I proszę jest!
Ciasto na mące gryczanej...
No cóż już o tym pisałam, że nie są to ciasta tak idealne jak na mąkach glutenowych, aczkolwiek wiele od nich nie odstają.... Nie są po prostu tak wilgotne, bardziej przypominają ciasta piaskowe!
To bardzo dobre. Idealne na śniadanie, do kawki na drugie śniadanie no i świetnie pasuje do miłego deseru popołudniowego :)
Bardzo smakowało tym co jadają normalnie, u nas w domu chyba nie byłam tą która zjadła go najwięcej ;)
Bardzo smakowało tym co jadają normalnie, u nas w domu chyba nie byłam tą która zjadła go najwięcej ;)
Zachęcam do wykonania.
- 1,75 szklanki mąki gryczanej
- 1/3 szklanki kakao
- 1,5 łyżeczki łuski babka płesznik lub babki jajowatej lub mielonego siemienia lnianego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki soli morskiej
- 0,5 szklanki ksylitolu lub cukru trzcinowego
- 50 g drobno posiekanej gorzkiej czekolady 70%
- 2 jajka
- ¼ szklanki mleka (można użyć roślinnego)
- 0,5 szklanki oleju rzepakowego
- 2 szklanki startej cukinia
- 1 łyżka soku z cytryny
Piekarnik nagrzać do temperatury 180*C.
Formę keksową o wymiarach 10 x 25 cm wysmarować masłem i orószyć mąką gryczaną lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Do dużej miski włożyć: mąkę, kakao, łuski babki, proszek do pieczenia, sodę i sól. Wymieszać.
W misie miksera umieścić jajka, ksylitol, sok z cytryny, mleko i olej. Miksować całość około 7 minut.
Do mokrej mikstury dodać suche składniki. Wymieszać szybko, niezbyt dokładnie.
Następnie dodać cukinię i całość dobrze wymieszać. (uwaga! nie należy ciasta za długo mieszać – tylko do połączenia składników)
Przelać ciasto do przygotowanej formy i piec przez godzinę, aż wykałaczka wychodzi czysta.
Wystudzić.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz