czwartek, 27 października 2016

Cytrynowe muffiny z cukinią



Takie proste, a jakie pyszne!
Nie mogłam przejść obok nich obojętnie :)
Wszak cytrynowe smaki w ciastach to jedne z moich ulubionych połączeń, a cukinia należy do czołówki moich faworytów wśród warzyw!
...zatem sami rozumiecie :)

Jak na muffinki przystało ekspresowe w wykonaniu.
Jeśli tylko tak jak ja masz w lodówce zawsze cukinię i jak na jesień przystało cytrynę to reszta powinna pójść już gładko i nie zaskoczą Cię goście którzy właśnie dali znać, że zaraz się zjawią :)

U nas to wprawdzie my jechaliśmy w goście i szybko potrzebowałam coś upiec aby zabrać je ze sobą.
Strzał okazał się w sam środek tarczy!
Muffinki są puszyste (tak rosły, że bałam się, że wyjdą poza papilotki), puszyste, nie za słodkie i ewidentnie cytrynowe!

Naprawdę są przepyszne!
Niestety zdjęcia w przekroju nie ma bo tak jak wspominałam pojechały z nami w gości a w takich okolicznościach nie wypada już robić sesji...
Ale uwierzcie mi że niedługo to zdjęcie się pojawi, bo smakowały nam bardzo i powtórka musi być!

Muffinki można oczywiście wykonać w wersji jednego ciasta lub babki.


Koniecznie musicie je zrobić!

Składniki na 10-12 sztuk:
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 0,5 szklanki jogurtu naturalnego typu greckiego (powinien być dość gęsty)
  • skórka oraz sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 150 g drobnego cukry
  • 250 g cukinii startej na tarce z grubymi oczkami

Jajka, jogurt oraz cukinia powinny być w temperaturze pokojowej należy je zatem wyjąć z lodówki przynajmniej 2h przed szykowaniem muffinek.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 170*C (grzałka górna i dolna).
Pieczenie z grzałką góra i dół muffinek powoduje że ładnie i równomiernie rosną, natomiast termoobieg powoduje że powstają przy pieczeniu niekontrolowane góry i pagórki :)

Formę na muffinki wyłożyć papilotkami.

Mąkę, proszek, sodę przesiać do miski, dodać kardamon i sól, wymieszać dokładnie, odstawić.

Do drugiej miski wbić jajka, dodać olej, jogurt, cukier oraz sok i skórkę z cytryny. Przy pomocy rózgi wymieszać ze sobą dokładnie.

Połączyć ze sobą zawartość obu misek i wymieszać tylko do połączenia składników. Dodać startą cukinię i także wymieszać tylko do połączenia składników.

Ciasto przekładać do papilotek. Jeśli używacie zwykłych papilotek to do 3/4 ich wysokości, jeśli do tulipanów (jak u mnie to do wysokości foremki).

Muffinki wstawić do piekarnika i piec 35-45 minut, koniecznie sprawdź patyczkiem czy ciasto jest już upieczone.

Wyjąć i ostudzić na kratce.

Lekko ciepłe już muffinki polukrować.

Składniki na cytrynowy lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny
Wszystkie składniki umieścić w miseczce i dokładnie wymieszać i rozetrzeć grzbietem łyżki. Lukier nie może być ani zbyt lejący (dodaj więcej cukru pudru) ani bardzo gęsty (dodaj odrobinę więcej soku). 

Od razu polukrowane muffinki można ozdobić kilkoma wiórkami cukinii.

Mam nadzieję że będą Wam smakować :)

Miłego dnia!










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz