środa, 5 października 2016

Suszone pomidory w oleju



To kolejna tegoroczna nowość w naszych przetworach. Powstała głównie dla urozmaicenia moich poczynań kuchennych, ale także z naszej sympatii do suszonych pomidorów :)

Generalnie wykonanie ich nie jest trudne, ale za to czasochłonne!
Pomidory oczywiście najlepiej wysuszyć na słońcu... jeśli jednak nieco go brakuje można użyć specjalnej maszyny do suszenia owoców/warzyw/grzybów lub po prostu piekarnika.
Ja szykowałam pomidory w piekarniku i już się martwię jaki będzie rachunek za prąd....
ponieważ wysuszenie ich zajęło mi aż 6h!

Więc jestem bliska zakupu suszarki lub wyprowadzki tam gdzie słońce operuje zdecydowanie dłużej :)

Jeśli zatem macie siłę czas i nieco pomidorów przygotujcie sobie niewielkie zapasy :)


Składniki:
  • pomidory (najlepiej odmiana podłużna - są mięsiste, maja mało soku i pestek)
  • oliwa lub olej
  • świeże zioła, czosnek
Pomidory myjemy i suszymy, przekrawamy na pół i układamy jeden obok drugiego na blachach z piekarnika.

Piekarnik rozgrzewamy do 100*C (termoobieg), wstawiamy zapełnione blachy do piekarnika, lekko uchylamy drzwiczki (blokujemy za pomocą trzonka od drewnianej łyżki) i suszymy.
U mnie suszenie zajęło 6h. 
W międzyczasie kontrolujemy to co dzieje się w piekarniku i wyciągamy ususzone już pomidory.

Na dno wystylizowanych słoiczków wkładamy zioła oraz czosnek, a następie układamy dość ciasno suszone pomidory do 3/4 ich wysokości. 

Szykujemy olej/oliwę - podgrzewamy ją dość mocno, ale nie zagotowujemy (usmażymy wówczas pomidory :)), zalewamy przygotowane wcześniej słoiczki z suszonymi pomidorami, od razu zamykamy słoiki i odstawiamy do ostygnięcia.


Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz